Disznóvágás bemutató és nemzetközi szárazkolbász verseny zsűrizése

2021. október 30. 13:27 | Csiffáry Zsuzsanna

A tradíciók fontosságára hívta fel a figyelmet a Csabai Kolbászklub csapata szombaton délelőtt. A bemutatón az elejétől a végéig láthatták az érdeklődők, hogy mi a menete a disznóvágásnak. Később kezdetét vette a Nemzetközi szárazkolbász verseny, amelyen a harminc tagból álló zsűri több szempontot vett figyelembe.

Feldolgozni és tartalékolni, akár ezek is lehetnének a disznóvágás kulcsmondatai. A Csabai Kolbász Klub bemutatta, miként néz ki egy disznótor, ha követjük a népi hagyományainkat.

Korim Valéria a Kolbász Klub ügyvezető elnöke szerint a disznóvágás jó csapatépítő program, illetve a bemutató egyik célja az, hogy a fiatalabbaknak is megmutassák ezt a hagyományt. Hozzátette, nagyon örül annak, hogy ismét együtt dolgozhatnak és szórakozhatnak a fesztiválon.

Tradíciók sorát bővítette ki a Nemzetközi Szárazkolbász Verseny, ahová a különleges, külföldi készítményeket és a jó „csabaikat” küldték el készítőik. A Kolbászkirály címekért most is nagy volt a verseny. Többen érkeztek a fesztiválra vendégként. 

Vajda Zsigmond Sepsiszentgyörgyről érkezett a fesztiválra. Elmondta, hogy huszadjára vesz részt a megyeszékhely nagy kaliberű rendezvényén.

A harminc tagból álló zsűri először vizsgálta a küllemet és az esztétikumot, ezt követve az illat és az íz volt mérvadó.

Prohászka Béla a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke hangsúlyozta, hogy a versenyben lévő kolbászok nemcsak Magyarországról érkeztek. Hozzátette, hogy mind érdemes a dicséretre, annak ellenére, hogy nem mind a csabai ízvilágnak tesz eleget, illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy a kolbász diplomáciai eszköz, ami akár egy tárgyalás sikeres végkimenetelét is biztosíthatja.

Kádár Ferkó a zsűri tagjaként volt jelen, aki fontos szempontnak tartja a szárazkolbász esetén a szép külsőt, csípősséget.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is részt vett a zsűrizésben.

 – A külcsíny és a belbecs megítélésében konzervatívnak tartom magam, ugyanis számomra fontosabb a belbecs. Természetesen hangsúlyos a dekorativitás a hús metszése, de minden akkor dől el amikor megkóstolom a terméket  – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Erdős Norbert az Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a nemzetközi szárazkolbász verseny fővédnökeként vett részt a zsűrizés folyamatában.

 – A kolbásznak sava-borsa a paprika, és a szakértők szerint idén nagyon jó lett a paprikánk, s így azt gondolom a kolbászaink is. Ami jellemző a mostani szárazkolbász verseny termékeire az pont ez a kellemes fűszerezés, paprikás ízvilág  – mondta el Erdős Norbert.

Galéria

További programok »

FEL