Pallér Sándor, a Csabai Kolbászklub oszlopos tagja a helyiek mellett segítségül hívta az Orosházi Kolbászklub tagjait is, Sándor László, Szilasi H. Tamás és Bíró Béla azonnal igent mondtak. Kolbász is bőven lett a hízóból.
Korim Valéria, a csabai Kolbászklub ügyvezető elnöke kiemelte, a hagyományokhoz hűen sátrat vertek a kolbászfesztiválon, immáron a CsabaParkban. Pár napja összeállították a csapatokat, melyek a látványdisznóvágásokon a bemutatókat tartják a közönségnek. Három hússertést és egy mangalicát vágnak és dolgoznak fel a klubtagok a három nap alatt, és a hízókból helyben elkészített termékeket kóstoltatják a látogatók körében.
Korim Valéria elmondta, Pallér Sándor után szombaton délelőtt Sipos László, szombaton délután Hrabovszki Zoltán, vasárnap pedig Juhász Ádám vezényletével mutatnak be tradicionális, csabai disznóvágást. Ezeken a bemutatókon kiderül az is, hogy a sertés szinte minden „alkatrésze” feldolgozható.
Végeztek az első gyúrással
Szőke András szentesi humorista, filmrendező pénteken délelőtt még sertéshúsból gyúrta a kolbászt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat asztalánál a CsabaParkban, a 25 Csabai Kolbászfesztiválon, de szombaton galambra vált. – Többször kipróbáltuk, bevált, csináljuk – ecsetelte. – Lesz benne só, bors, paprika, kömény és fokhagyma, meg a munkánk.
Pár asztallal arrébb az ifjúsági csapatok töltőbemutatóján Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt lánya, Bori és osztálytársai bírták gyúrásra. A békéscsabai Jankay-iskola csapata bevonta Herczeg Tamás feleségét, Animát is, hiszen lányuk, Bori oszlopos tagja volt az 5/a. együttesének Gyebnár-Szaszák Noa és Sztraczinszki Betti mellett.
– A kolbászkészítés tudásának átörökítése nagyon fontos a családokban – hangsúlyozta Herczeg Tamás.
Forrás: Csabai Kolbászfesztivál