Ez a sör – A sernevelőtől a sörgyárig című vándorkiállítás a Munkácsyban

2025. augusztus 13. 14:34 | Such Tamás

Mint mindig, most is egy különleges programmal várja a sörkultúra iránt érdeklődőket szombat 16 órakor a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. Az Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig című vándorkiállítás kísérőprogramjaként dr. Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója tart szakmai tárlatvezetést. Telefonon beszélgettünk.

– Még a hívásom előtt a Google királynő elárulta, a sernevelő annyi, mint serfőző. Egy kicsit csalódtam, mert valami olyasmire gondoltam, hogy a kulturált sörfogyasztásra tanítják a kezdőket. A köztudatban miért van a borozás magasabb polcon, mint a serezés?

– Többek között arról is szó lesz, hogy vannak sztereotípiák, amelyek nem feltétlenül igazak, mint például, hogy a magyarok mekkora boros nemzet volt. A honfoglaláskor biztos, hogy nem; az azonban tény, hogy az Alföldön a bor jobban fogyott, de a közhiedelemmel ellenétben nem csak az, mert voltak sörfőzők is. Például az alföldi városokban mind a középkorban, az újkorban voltak sereneveldék. Ennek jó példája kunszentmártoni történet, ahol a 18. századtól főzték a sört és látták el a környék korcsmáit.

 

– A honfoglaláskor mit fogyasztottak eleink?

– Valószínűleg erjesztett kancatejet, kumiszt; és mivel a téli szállásokon árpát termesztettek, akkor sörszerű italt is ihattak. A jászok, a kunok a kölesből készült sörszerű italt, a bozát fogyasztották.

 

Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója (fotó: behir.hu)

Dr. Bácsmegi Gábor – Fotó: behir.hu

 

– Akkor is az esti lazulás céljából ittak alkoholt, vagy akár a harcok előtt, a gátlások leküzdésére fogyasztották.

– Az 1. világháborúban rumot osztottak a rohamok előtt, hogy némileg oldják a félelmet a katonákban. A középkorban ez viszont másképp nézett ki, mert a lovagi világban inkább az egyéni párviadalokból állt egy csata, kivéve amikor lovas nomád népek jöttek keletről, mert ők nem tartották be a szabályokat, teljesen más szellemben harcoltak. Jó példa erre a tatárjárás. Ezzel szemben figyelembe kell venni, hogy akkor az alkoholos italok nem volt olyan erősek.

Azonfelül, ha valaki egy város közelében folyóvizet akart inni, annak nagyon meg kellett gondolnia, mert azokba a vizekbe elég sok mindent beleeresztettek. Ilyenkor inkább sert fogyasztottak. Egyébként az egyházi apátságokban már a 11. században főzték a sört, mert például a komlónak nyugtató hatása van.

 

– Ahogy Rúzsa Sándor is azt mondta a menyecskének: „Azért iszom sört, hogy lehiggadjak és te azért kapsz bort, hogy tüzesebb légy”.

– Tény és való, a filoxéra járvány sokat tett azért, hogy a sör felé forduljon a lakosság. Továbbá van egy 19. századi intelem: éhgyomorra soha nem iszunk sört. A tárlatvezetés során bemutatok egy fura tárgyat, ami annyira nincs köztudatban, és ez a sörmelegítő. Tudni illik a pincékben 2-4 fokra hűtve került az asztalra a sör, miközben az ajánlott fogyasztási hőmérséklete 8-10 fok.

 

Fotók: behir.hu

 

– A 2 fok majdnem jégkocka.

– Így van. És éppen ezért melegvízzel töltöttek meg egy tubust, amit pár percre betettek a korsóba, hogy elérjék a sörfogyasztásához ajánlott 8 fokot.

 

– A szépreményű Spaten sörözőbe is anno járt egy fazon, aki mindig vagy 20 másodpecre a mikróba tetette be az eredendően 8-10 fok hőmérsékletű korsóját.

– Sok furcsa fazon létezik.

 

– Milyen tárgyakkal találkozhatnak még az érdeklődők?

– Ferencz Jóskához köthető tárgyakkal, tárolási eszközökkel, illetve lesznek alapanyagok is: komló, maláta.

 

– Esetleg sörfőzés is lesz?

– Nem, de egy korábbi alkalommal volt olyan, hogy ellátogattunk egy helyi sörfőzdébe. Most ez sajnos nem jön össze, de lehet, hogy a tárlatvezetést követően csak megiszunk egy jó korsó sört.

 

További programok »

Kultúra

FEL