Ha egy sör nem sör, akkor itt ez egy egész kiállítás!

2025. június 13. 09:19 | Bimbó Lajos

Különleges tárlatot nyitott meg a Munkácsy Mihály Múzeum június 12-én, csütörtökön. A folyékony kenyér kedvelői szeptember 7-ig látogathatják a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum „Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig” című vándorkiállítását.

A rendezvény házigazdája dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató volt, aki kiemelte, a sör már évezredek óta velünk van, a régészeti ásatásoknál is gyakran találnak söröskorsókat, az M44 építésénél pedig egy kétezer éves sörfőző tűzhelyet is feltártak.

Az igazgató aláhúzta, a kiállítás azért is jelentős, mert a „kulisszák mögé” kalauzolja a látogatókat, azaz megmutatja azt, hogy micsoda történelme van a sörnek, milyen története van a magyar sörfőzésnek, milyen eszközei vannak a söriparnak és mennyi munka van egy-egy üveg sör elkészítésében.

Hozzátette: a múzeum különböző programokat is fog társítani a tárlat mellé, mint például a megnyitóhoz kapcsolódó sörkóstolás.

 

 

A tárlatot dr. Török Róbert, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum főigazgatója nyitotta meg. Az intézmény vezetője kiemelte, a Hazai és Külföldi Tudósítások hírlapja 1819-ben említést tesz a Csabai Serházról, melynek kocsmája és mészárszéke is volt. A főigazgató aláhúzta, az alföldi mezővárosokban azonban már valószínűleg a középkorban is működtek sernevelők, azaz sörfőző házak.

– Ez a kiállítás azonban nem csak a csabai, vagy az alföldi sörfőzésről szól, hanem a magyarországi sörfogyasztás és gasztrokultúra évszázados, illetve évezredes hagyományairól is. A kurátorok a következő kérdésekre keresték a válaszokat: Kik és hogyan főzték a sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a hazai sörgyártás fellegvárává? Polgári vagy éppen munkás ital a sör? A látogatók megismerhetik a honfoglaló magyarok, őseink italkultúráját, a középkori sernevelők történetét, az ipari- és az állami sörgyártás történelmét – ismertette dr. Török Róbert.

 

 

A tárlat két teremben várja az érdeklődőket. Az első teremben a magyarországi sörgyártás történetét tárgyalja a honfoglalástól kezdve napjainkig, emellett átfogó képet ad a sörgyártás alapanyagairól és folyamatáról is. A második helyszín a sörkultúra mára már sokszor relikviává nemesedett tárgyait mutatja be. A látogatók talán arra a több évtizedes kérdésre is megtalálhatják a választ, hogy mi a különbség a zöld és a barna üveges „kőbambi” között?

 

 

A tárlat megnyitója után a vendégek szakmai tárlatvezetésen vehettek részt, amelyet Forrainé Kovács Márta történész muzeológus, a kiállítás kurátora tartott, majd a Szent Andrási Sörfőzde jóvoltából a kesernyés zamatú italokból kaphattak kóstolót.

A tárlat a múzeum Zsilinszky Mihály Termében és Kolozsváry–Tevan Termében szeptember 7-ig várja a látogatókat.

 

Galéria

További programok »

FEL