A rendezvény házigazdája dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató volt, aki kiemelte, a sör már évezredek óta velünk van, a régészeti ásatásoknál is gyakran találnak söröskorsókat, az M44 építésénél pedig egy kétezer éves sörfőző tűzhelyet is feltártak.
Az igazgató aláhúzta, a kiállítás azért is jelentős, mert a „kulisszák mögé” kalauzolja a látogatókat, azaz megmutatja azt, hogy micsoda történelme van a sörnek, milyen története van a magyar sörfőzésnek, milyen eszközei vannak a söriparnak és mennyi munka van egy-egy üveg sör elkészítésében.
Hozzátette: a múzeum különböző programokat is fog társítani a tárlat mellé, mint például a megnyitóhoz kapcsolódó sörkóstolás.
A tárlatot dr. Török Róbert, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum főigazgatója nyitotta meg. Az intézmény vezetője kiemelte, a Hazai és Külföldi Tudósítások hírlapja 1819-ben említést tesz a Csabai Serházról, melynek kocsmája és mészárszéke is volt. A főigazgató aláhúzta, az alföldi mezővárosokban azonban már valószínűleg a középkorban is működtek sernevelők, azaz sörfőző házak.
– Ez a kiállítás azonban nem csak a csabai, vagy az alföldi sörfőzésről szól, hanem a magyarországi sörfogyasztás és gasztrokultúra évszázados, illetve évezredes hagyományairól is. A kurátorok a következő kérdésekre keresték a válaszokat: Kik és hogyan főzték a sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a hazai sörgyártás fellegvárává? Polgári vagy éppen munkás ital a sör? A látogatók megismerhetik a honfoglaló magyarok, őseink italkultúráját, a középkori sernevelők történetét, az ipari- és az állami sörgyártás történelmét – ismertette dr. Török Róbert.
A tárlat két teremben várja az érdeklődőket. Az első teremben a magyarországi sörgyártás történetét tárgyalja a honfoglalástól kezdve napjainkig, emellett átfogó képet ad a sörgyártás alapanyagairól és folyamatáról is. A második helyszín a sörkultúra mára már sokszor relikviává nemesedett tárgyait mutatja be. A látogatók talán arra a több évtizedes kérdésre is megtalálhatják a választ, hogy mi a különbség a zöld és a barna üveges „kőbambi” között?
A tárlat megnyitója után a vendégek szakmai tárlatvezetésen vehettek részt, amelyet Forrainé Kovács Márta történész muzeológus, a kiállítás kurátora tartott, majd a Szent Andrási Sörfőzde jóvoltából a kesernyés zamatú italokból kaphattak kóstolót.
A tárlat a múzeum Zsilinszky Mihály Termében és Kolozsváry–Tevan Termében szeptember 7-ig várja a látogatókat.