Digitális oktatás a Békéscsabai Szakképzési Centrumban

2020. április 5. 13:02 | Csiffáry Zsuzsanna

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója beszámolt arról, hogy mennyire változtatták meg a szakképzés menetét az egészségügyi veszélyhelyzet miatt bevezetett intézkedések. A 7.Tv Aktuális című műsorában a főigazgatóval Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető beszélgetett.

Az oktatási forma gyors váltása ellenére, gördülékenyen indult

Nagyon rövid idő alatt kellett átállni a digitális oktatásra, amiről a főigazgató úgy gondolja nagyon gördülékenyen indult be ez az oktatási forma.

 

A platformok  alkalmazása jól működik az oktatásban

Az intézmény munkatársai eddig is használtak már digitális felületeket a kommunikációra. A kollegák tudják alkalmazni a digitális platformokat, valamint fontosnak tartották, hogy a pedagógusok kezét ne kössék meg a tanításban.

 

 

A diákoknak is világos, hogy az oktatás nem állt meg

A vészhelyzet után a diákok egy része országosan úgy gondolta, hogy a digitális oktatás könnyebb lesz. Az utána következő napokban, viszont mindenki megértette, hogy az oktatás nem állt meg. Az elküldött tudásanyag majdnem megegyezik azzal, amelyet az intézmény falai között adnának le. Logisztikailag kihívás a tanároknak mind a diákok, mind otthon tanuló gyermekeik oktatása.

 

Az intézmény a kollégáknak és a diákoknak is biztosítja a digitális eszközök használatát

A szakképzési centrumon belül több mint 1000 számítógép, laptop található. Mindkét oldalnak biztosítja az intézmény ezek használatát. A kollégák és a diákok tudnak otthonról dolgozni és tanulni. A rendszergazdák átalakították a gépeket úgy, hogy tanulói profilokat hoztak létre. Ha visszahozzák, a rendszergazdák a tanulói profilokat törlik, alkalmassá teszik újra a tanításra. A másik lehetőség, hogy azoknak a diákoknak, akik nem tudnak rácsatlakozni a távoktatásra, kiscsoportokban adnak hozzáférést.  

 

Teljes a duális képzés

Egyik oldalról vannak azok a diákok, akiknek nincs tanulói szerződésük, és a szakképzésben belső tanműhelyben képzik, valamint digitális tananyaggal látják el őket. A másik terület, a tanulói szerződéssel ellátott diákok, akik a kamara gondozásában vannak kint cégeknél. A kamara és a szakképzési centrum felmérése azt mutatja, hogy 40-50% tudja fogadni úgy a diákokat, hogy az a  a legmagasabb higiéniai és egyéb elvárásnak megfeleljen. A képzésük majdnem teljes értékkel működik.

 

Érettségi

Egyelőre, még nincs információ arról, hogyan történik majd idén. Jövő héten várható döntés.

 

Az intézmények kereséséhez fontos a megfelelő kommunikáció

Az érdeklődők a www.bszc.hu oldalon tájékozódhatnak, valamint a tagiskolák különböző Facebook és weboldalain. Ezeken a platformokon lehet kommunikálni. Az adott kérdésekre az intézmény kollégái rövid időn belül igyekeznek válaszolni.  

 

A Békéscsabai Szakképzési Centrum munkavállalóinak továbbra is biztosítják a munkát

Körülbelül 260 ember biztosítja az intézmény hátterét. A projektek most is futnak.  Fizetéseket kell adni, megbízásokat, szerződéseket kell számfejteni. Sok munkavállaló, például a takarítók, gondnokok, udvarosok jelenleg is dolgoznak.  

 

A főigazgató gondolatai a diákok felé

A személyes kommunikációt a digitális platformra redukálják, valamint a nagypapáknak, nagymamáknak, dédszülőknek oly módon segítsenek, hogy kontaktusba direkt ne lépjenek velük, de mondjuk egy-egy bevásárlást tegyenek meg helyettük. Közös kollektív gondolkodásra van szükség mindenkinek, mindenkiért. Folytassák ezt is az elkövetkező hetekben, hónapokban – tette hozzá Mucsi Balázs.

 

További programok »

Itthon

FEL