Csapó kettő – Kulcsár Edináék ezúttal a csabai kolbászról forgattak

2020. február 4. 19:26 | Hidvégi Dávid

Folytatódott a Hungarikumok nyomában című sorozat békéscsabai forgatása, amelyen ezúttal a kolbász és a disznóvágás került a középpontba. Ebben az epizódban Reviczky Gábor és Kulcsár Edina mellett a város egyik alpolgármestere, Hanó Miklós is szerepet kapott.

Múlt héten kedden a pálinka, most pedig a csabai kolbász elkészítése került terítékre a Hungarikumok nyomában forgatásán. A helyszínen feltűnt egy meglepetésvendég is, aki a már elhunyt amerikai színészre, Charles Bronsonra hasonlít. Kovács Róbert, vagy ahogy mindenki hívja Bronzi, egyre keresettebb az amerikai stúdióknál, de hamarosan magyar filmekben is láthatja őt a közönség.

 

 

A felállás ezúttal sem változott, már ami a főszereplőket illeti. Reviczky Gábor a főnököt, Kulcsár Edina és Bodrogközy Rita pedig a nyomozókat alakítja.

– Alapvetően mindent meg kell tudnunk. Az a feladatunk, hogy minél több információt átadjunk, ami a hungarikumok körül forog. A csabai kolbász egy óriási hungarikum, amit szeretnénk minél szélesebb körben, minden apró részletével átadni a nézőknek – mondta el Kulcsár Edina.

A csabai kolbász 2013-ban az elsők között került a hungarikumok közé. A készítést övező szokások évszázadok alatt is megmaradtak, minden családban apáról fiúra szálltak. A hasonló gyártási folyamatok mellett a fűszerek aránya ad egyedi jelleget az igazi csabainak.

– A fűszerezés terén minden háznak megvan a maga titka. A békéscsabaiak nagy mennyiségben tesznek bele pirospaprikát, emellett fokhagyma, köménymag és só kerül bele, bors viszont nincs benne – részletezte a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Reviczky Gábor.

 

 

Békéscsaba egyik alpolgármestere kiemelte: nagyon fontos a hagyományok, a szokások megőrzése és a hungarikumok bemutatása.

– A hagyomány megőrzése a lényeg. A családok többsége régen tartott disznót Békéscsabán, napjainkban viszont már kevesebben foglalkoznak ezzel. Húst viszont vesznek, és abból készítenek kolbászt Ezt követően minden területnek megvannak a maga szakemberei, akik füstölik vagy tovább érlelik a kolbászt – fogalmazott Hanó Miklós.

A Romis Film Group által életre hívott sorozatot a tervek szerint tavasszal mutatják be, amelynek producere Varga Ádám, azaz Adam Cobbler.

 

További programok »

Itthon

A peca köszöni, él és virul

A héten és a jövő héten 20-20 fővel, ezerrel „akaszt” a békéscsabai Lencsési Közösségi Házban formálisan „tanyázó” Horgász tábor. Formálisan, hiszen a csodaszép intézménytől körülbelül 100 méterre ott fut az Élővíz-csatorna, azaz a csabai pecások paradicsoma.
2020. július 7. 18:33
FEL