Családi és missziói nap – Kondor Péter: Miért ne élhetnénk át egy új csodát?

2019. május 18. 16:02 | Mikóczy Erika

Minden évben különleges számunkra a családi és missziói nap, amely a találkozás, a feltöltekezés, a megerősödés lehetőségét kínálja. Büszke vagyok hagyományainkra, amelyek az összetartozásunkat erősítik. Hálás vagyok elődöm közösségszervező munkájáért, és öröm számomra, hogy a folyamatos megújulás reménysége mellett, tovább ápolhatjuk mindezt az örökséget, amelynek fontos rész ez az alkalom – fogalmazott Kondor Péter püspök a Déli Evangélikus Egyházkerület, családi és missziói napján, Békéscsabán.

 

 

 

A kánai menyegző gondolatvilága vonult végig a napon

 

Mint azt Kondor Péter elmondta, a családi és missziói napon ezúttal a kánai menyegző gondolatvilága vonult végig, ennek a csodáját szerették volna bemutatni és segíteni átélni: miért ne!

 

Fotó: Kuti István

Mint ismert, csoda történt galilelai Kánában azon a menyegzőn, ahol Jézus is ott volt a tanítványaival. Amikor fogytán volt az ital, Jézus anyja megjegyezte, hogy nincs több boruk. Volt ott hat kőkorsó, a zsidóknál szokásos tisztálkodás céljára. Jézus szólt, hogy töltsék meg a korsókat vízzel. Mikor megtöltötték, Jézus azt mondta: „most merítsetek belőle, és vigyétek oda a násznagynak”. Úgy is tettek – a násznagy pedig még rá is kérdezett a vőlegénynél: hogy más a menyegző elején adja a finomabb borát a vendégeknek, ő pedig eddig tartogatta? Jézus borrá változtatta a vizet.

A kánai menyegzőn elhangzott felhívás, „töltsétek meg a vedreket vízzel”, és a válasz: Miért ne! – adta a mottóját a békéscsabai családi és missziói napnak, ahol a kicsiktől a nagyokig mindenki hasznosan tölthette az idejét.

 

Fotó: Kuti István

A délelőtt daltanulással és istentisztelettel indult a nagytemplomban, ahol ezután Grendorf Péter hirdetett igét, Alföldi Csaba orgonált, és a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar énekelt Kutyejné Ablonczy Katalin vezényletével.

 

Fotó: Kuti István

A legkisebbeket ezen a napon gyerekfoglalkozások várták az óvoda udvarán, a fiatalok egyebek mellett szabaduló szobát próbálhattak ki. Az Evangélikus gimnázium udvarán a gyülekezet standjait mutatták be, a kistemplomban, a nagytemplomban, a gimnáziumban pedig számos előadás várta az érdeklődőket.

 

Fotó: Kuti István

Nagy Zoltán esperes, igazgató lelkész Békéscsaba evangélikus értékeit ajánlotta a vendégek figyelmébe, Kutyej Pál pedig szintén örömének adott hangot, hogy hosszú idő után ismét Békéscsaba lehetett a missziói nap házigazdája, mégpedig igen szép környezetben.

– Mióta megújult a nagytemplom, több alkalommal láthattuk emberekkel teli, így volt ez most is. Az evangélikus óvoda, iskola és gimnázium, az ifjúsági centrum, a gyülekezeti terem, az evangélikus kis- és nagytemplom, valamint a jaminai evangélikus templom azt sugallják: folyamatos a megújulás, van jövőnk. Van olyan perspektívája a gyülekezetnek, ami előremutató – emelte ki Kutyej Pál.

 

Fotó: Kuti István

Rózsai György, a dombóvári gyülekezet, és a Tolna-Baranyi Egyházmegye felügyelője vendégként arról beszélt, hogy környékükön inkább kis gyülekezetek sokasága létezik, azért is volt jó idejönni, mert az itt tapasztaltak lendületet adnak a mindennapjaikhoz.

 

Süveges Gergő: Isten növekedést szán nekünk

 

Süveges Gergő újságíró, kommunikációs tréner, az NCD magyarországi munkatársa volt az idei családi és missziói nap főelőadója. Mint azt a nagytemplomban elmondta, mindannyian tapasztaljuk, hogy Isten növekedést szán nekünk, meg akar bennünket ajándékozni a közösségeinkben, a gyülekezeteinkben és személyesen is.

 

Fotó: Kuti István

– Azonban ez a növekedés csak akkor fog működni, ha mi is megtesszük a magunkét. Isten elvégzi a maga feladatát, folyamatosan adja a kegyelmeit, ajándékait, fontos keresnünk, hogy mi mivel tudunk ehhez hozzájárulni. Az NCD ma Magyarországon több mint ötven közösséggel dolgozik együtt mindenféle felekezetből. Arra kínál lehetőséget, hogy ki-ki fel tudja ismerni, mi az ő dolga ebben a növekedésben, hol tud kapálni, vetni, aratni, hol tudja az akadályokat elhárítani Isten útjából. A közösségek, amelyekben részt veszünk, mind-mind lényegében ugyanazt a célt szolgálják: Isten arcát kell, hogy valamilyen módon tükrözzük a világban. Valamilyen módon az ő nagykövetei kell, hogy legyünk – jó, ha ezt a szűkebb és tágabb közösségeinkben is meg tudjuk tenni – fogalmazott Süveges Gergő.

Az előadó beszélt arról is, hogy az NCD tevékenysége két alapvető részből áll. Egyrészt van egy felmérés, amelyet a közösség meghatározó tagjai kitöltenek – ez mutatja a véleményüket a saját életükről, közösségükről. A munkájuk részben az, hogy segítsék a közösségeket eljutni a felmérésig, addig, hogy tükörbe tudjanak nézni, rá tudjanak nézni a működésükre, részben pedig az, hogy utána közösen keressék meg azokat a pontokat, amelyekért hálásak lehetnek a közösségek, és azokat, ahol még lehet fejlődni.

 

Merd kimondani az élet kihívásai közepette: Miért ne!

 

Kondor Péter a rendezvényen elmondta, sokan kérdezték, miért lett a mostani rendezvény címe: Miért ne!

– A missziói napra érdemes egy rövid, buzdító, elgondolkodtató felhívást keresni, ami ebben a felgyorsult világban is meg tudja szólítani az embert, a környezetet, hiszen szeretnénk, ha minél többen betérnének erre az alkalomra. Egyébként pedig miért ne élhetnénk át valóban újra a csodát? Miért ne változhatna meg most is minden Jézus közelében, ahogy egykor megváltozott. Ott hat kővedren mutatta meg a maga csodáját, miért ne tehetne ma is csodát, nem kővedrekbe töltött vízen, hanem emberi életeken – fogalmazott Kondor Péter.

 

Fotó: Kuti István

A püspök hozzátette: amikor azt mondjuk, hogy "töltsétek meg a vedreket vízzel", az azt jelenti, hogy új formában adjuk oda, tárjuk szívünket az Úr elé a legkülönbözőbb szinteken. Kiemelte: a kereszténységnek, a bizonyságtételünknek csak akkor lehet ereje, ha engedjük, hogy Jézus nyúljon az életünkbe, aki új emberré tud formálni bennünket. A vendégek egyébként a missziói napon egy-egy kis kulacsot is kaptak, amellyel szintén arra hívták fel a figyelmet: töltsük meg együtt kulacsainkat a kifogyhatatlan forrásból.

Horváth-Csitári Boglárka missziói lelkész a nap lényegét a következőképpen fogalmazta meg: "Jó, hogy eljöttél! Jó, hogy együtt lehetünk a találkozások sokszínűségében. Tapasztald meg az Úr Isten ma is hívó, mozdító, küldő üzenetét. Ami minden nap fel szeretne vértezni téged a tőle kapott szeretettel, békességgel, reménységgel. Ami minden nap lendületet szeretne adni, hogy merj beleállni az élet megannyi próbájába, merd kimondani az élet kihívásai közepette: miért ne!"

 

Fotó: Kuti István
A Déli Evangélikus Egyházkerület díjazottai 2019-ben

 

A rendezvényen köszöntötték az egyházkerület díjazottait is. Hűségérmet kapott Bohus Magyar György,  Kiss Sándorné, Korossy József, Kutyifa Pál és Sovány Pál.

A kerület Tessedik-díjasai: Deák László, az év lelkésze; Bauerné Schott Andrea, az év diakónusa; Horváth Gabriella, az év pedagógusa.

Az egyházkerület Ordass-díjasa pedig Gáncs Péter lett, akit 2003-ban választotta püspökévé a Déli Evangélikus Egyházkerület, 2010-től pedig a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke lett, és tavaly vonult aktív nyugalomba.

 

További programok »

FEL