Kövekből templom, találkozásból szeretet, istentiszteletből élet

2018. október 13. 20:18 | Zsíros András

Ünnepélyes istentisztelettel vette birtokba a békéscsabai evangélikus gyülekezet megújult otthonát, a város szimbólumának számító nagytemplomot szombaton. Az igehirdetés szolgálatát Kondor Péter püspök végezte. A templomon kívül a Hunyadi téren az egyházközség tulajdonában álló, egykori magtár épületében kialakított, új ifjúsági centrumot is felszentelték.

 

 

A találkozás háza a templom – fogalmazott igehirdetésében Kondor Péter. A gyülekezeti találkozásé, amelyhez Isten egészen különleges ígéretei fűződnek. Az egyik ilyen ígéret, hogy Jézus együtt lesz az övéivel, ha azok a nevében összegyülekeznek. Így az, hogy ezen a napon ennyien együtt vannak a templomban, önmagában egy hitvallás arról, hogy összetartozunk – hangsúlyozta a püspök.

Az igehirdetést követően az egyházmegyéből és távolabbról érkezett lelkészek, illetve a társegyházak képviselői közösen énekelték el a szentelés részeként az ősi megerősítő zsoltárt, a Confirma-t. Az istentiszteletet a Calandrella Kamarakórus szolgálata tette még ünnepibbé Kutyejné Ablonczy Katalin vezényletével.

 

 

A folytatásként megtartott ünnepi közgyűlésen a gyülekezet felügyelője, egyben a kivitelezés felelős műszaki vezetője, Ábelovszky László fényképek segítségével számolt be a több mint egy éven keresztül zajlott munkáról. A felújítás volumenét jól érzékeltette, hogy a toronyig húsz emelet magasságban kellett állványzatot építeniük a szakembereknek. A műemlék jelleg megőrzése érdekében különös gondossággal kellett eljárniuk, még a levett lábazati köveket is megszámozták és térképet készítettek róluk, hogy a falszigetelés után mindent az eredeti helyre tudjanak visszatenni.

A munkálatok elvégzése az egyház saját erejéből nem jöhetett volna létre – erről beszélt az Evangélikus Országos Iroda igazgatója. Krámer György megköszönte a kormány összesen több mint 800 millió forintos támogatását, amely lehetővé tette a jaminai templom felújításával és a magtár átalakításával közös beruházást. Megköszönve ugyanakkor a gyülekezet felelős gazdálkodását is azt kívánta: a külső megújulás váljon belső megújulássá is a közösség életében.

 

 

Az egyház országos felügyelője arra az évszázados sorsközösségre hívta fel a figyelmet, ami a város- és gyülekezetalapító ősökkel összeköti a mai békéscsabai evangélikusokat. Prőhle Gergely szerint a templomépítés történetében szereplő, megannyi leküzdött akadály ellenére kitartó közösség szeretete olyan erő, ami még ma is árad a falakból. Hozzátette, ez a szeretet felelősséggel is jár: minden evangélikus felelős minden evangélikusért.

A kormány képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az állam és egyház viszonyával kapcsolatban hangsúlyozta: azok harmonikus együttműködésére van szükség, szerinte az állam kötelessége, hogy az egyház szolgálatát segítse. Szent István államalapító királyra utalva úgy fogalmazott, a maga helyén mindenki feladata, hogy „kis Szent Istvánként” országépítő, és egyházépítő legyen. Hozzátette, ezt a templom felújításával a békéscsabai evangélikusok az egész ország számára megmutatták.

 

 

A templomból a gyülekezet a közeli „Magtár”-hoz vonult, ahol az új ifjúsági centrumot is felszentelték. Az egykori gazdasági funkcióra emlékeztető belsővel kialakított, vendéglátóhelyként bárki számára nyitott közösségi hely új programok megvalósítására ad lehetőséget az egyházközség fiataljai között.

Az ünnepség részeként délután bemutatták A Békéscsabai Evangélikus Gyülekezet 300 Éve című tanulmánykötetet, amely Jároli József történész, nyugalmazott levéltáros szerkesztésében, tizenegy további szerző munkájaként mutatja be az egyházközség történetét. Ahogy a szerkesztő fogalmazott: azzal a tanulsággal, hogy a gyülekezet elmúlt háromszáz évét végig kísérte a Gondviselés.

 

 

További programok »

FEL