Új burkolat készül: A nagytemplom környéke is szebb lesz

2018. szeptember 5. 15:47 | behir

 

Múlt évben a kormány több mint nyolcszázmillió forint támogatásban részesítette a Békéscsabai Evangélikus Egyházközséget a tulajdonukban levő több ingatlan – a jaminai templom és gyülekezeti ház, a Hunyadi téri épület és a Közép-Európa legnagyobbjaként számon tartott evangélikus nagytemplom – felújítására. A nagytemplom beruházása lassan a végéhez közeledik, a város támogatásával pedig a templom előtti terület is megújulhat, mégpedig részben egyedi kövekkel.

 

 

Mint azt Szarvas Péter polgármestertől megtudtuk, két hónappal ezelőtt merült fel, hogy a megszépült, megújult templom előtt a közterületet is érdemes lenne újraburkolni.

– Komoly összefogás eredményeként újulhat meg a templom előtti, ötszáz négyzetméternyi közterület. Az evangélikus egyházközség koordinálja a fejlesztést, és Békéscsaba önkormányzata, illetve a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. biztosítja a források zömét; a közgyűlés négymillió forintot hagyott jóvá erre a célra. Ennek köszönhetően háromféle díszkő ékesíti majd a területet – fogalmazott Szarvas Péter.

Szeptember elején a kivitelezést végző Átrimex Kft. meg is kezdte a munkát. Ábelovszky László cégvezető elmondta, hogy a régi aszfaltburkolat és az alatta levő betonburkolat felbontása után készítik el az új térburkolatot, elemes térburkoló kőből.

– A templom előtt mintegy 300 négyzetméteren egyedi, külön ide gyártott térburkoló kő lesz. A gimnázium felé eső részen, a Kossuth tér és a bicikliút felé pedig csatlakozunk majd a meglévő burkolathoz – jegyezte meg Ábelovszky László.

A tervek szerint a burkolással szeptember végére készülnek el, így a templom október közepére tervezett újraszentelésére már az odavezető út is szebb lesz.

 

Mikóczy Erika, Kovács Andrea

További programok »

FEL