Csabai életképek: 85 évvel ezelőtt történt - A Szent Jobb Békéscsabán 3.

2023. augusztus 13. 12:08 | Ugrai Gábor

Az 1930-as években a város lakossága meghaladta az 50 000 főt. Ebből kétharmad evangélikus vallású volt, de Békéscsaba méltó módon megünnepelte első királyunk emlékét.

A helyi, többségben lévő vallási közösség álláspontját nem ismerjük, de hasonló lehetett a gyulaihoz. A korabeli megyeszékhely, Gyula evangélikus gyülekezete a következő állásfoglalást adta ki az ottani fogadással kapcsolatban: „… ünnepi körmenetben az ereklyékkel szembeni elfoglalt dogmatikai álláspontunk miatt részt nem veszünk, de első királyunk államférfiúi nagyságát, a keresztyénség terjesztése körül szerzett érdemeit elismerjük, s valljuk, hogy ő az egyetemes magyar keresztyénségnek legnagyobb érdemeket szerzett, apostoli lélekkel munkálkodott történelmi alakja, akiért mi is hálát adunk Istennek”.

Békéscsabai lakosai 1938. június 2-án olvashattak először arról, hogy a Szent Jobbot szállító Aranyvonat Békéscsabára érkezik. Aznap jelent meg a Békéscsabai Közlönyben a hír, hogy július 3-án lesz a nevezetes esemény. Az akkori értesülések szerint úgy volt, hogy a városban három órát tartózkodik majd a szerelvény. Ez lehetővé tette volna, hogy a Szent Jobbot ne csak az állomáson, hanem a belvárosban található katolikus templomban is ünnepeljék a hívők.  Sajnos a program később lerövidült, így csak a pályaudvaron tekinthették meg a csabaiak és a környékbeliek István király relikviáját.

A helyi újságban ettől kezdve egyre több hír jelent meg nagy eseményről. A római katolikus egyházközösség június 23-án tartotta a Gutenberg utcai Missziós házban azt a megbeszélést, melyen a Szent Jobb békéscsabai fogadásának részleteit beszélték meg. Ezen az értekezleten, melynek elnöke dr. Domanek Pál esperes-plébános volt, megjelentek a római katolikus egyházközösség vezetői és a helyi „közületek és testületek” képviselői. Itt részletesen megbeszélték az ünnepség részletes menetrendjét.

Az országos szervektől érkezett program azt tartalmazta, hogy a nemzeti ereklye július 3-án (vasárnap) 11 óra 14 perckor érkezik meg a békéscsabai vasútállomásra és pontosan 82 percet tartózkodhat ott; 12.36-kor kell továbbindulnia Gyula felé. Az időpontokat nagyon pontosan kellett betartani, hiszen egy pár perces csúszás is felboríthatta az előre lefektetett programsorozatot és a menetrend szerint közlekedő személy- és teherszállító vonatoknál is gondot okozhatott. (Folytatjuk.)

További programok »

Kultúra

Szombat este a gyulai Hídfőben mutatja be Moha új projektjét, a Z Moss Smith-t

Az Empty Story mellett a második, ezúttal a szóló vonalával lép a deszkákra szombaton 20 órakor, a gyulai Hídfőben Kovács Moha Zsolt. A csabai zenész 2018 óta készíti elő a saját projektjét, és most végre úgy érezte, itt az ideje, hogy bemutassa, ami a fiókban maradt. A koncertre két legjobb jóbarátja is el- és lekíséri.
12:56
FEL