Civilek civilekkel civilizált módon beszélgettek

2021. augusztus 10. 20:15 | Such Tamás

A Békés Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ telephelyén kedd délután sajtónyilvános beszélgetés zajlott. A programra a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság, Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályától három fő érkezett.

A rendezvényre bő tucatnyi szervezet prominensei jelentek meg.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, az országban 50-60 ezer civil szervezet működik, amelyeknek körülbelül 200 ezer alkalmazottjuk van.

 

Herczeg Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Herczeg Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Megjegyezte, a civil szervezeteket rossz szinonimaként közösségnek is hívják – noha ez két különböző halmaz, amely részben lefedi egymást. Az elmúlt évben és idén is a közösségi lét alapjait is megtorpedózta a pandémia, ebből kifolyólag láthatjuk, hogy szükség van segítségre, információra, tanácsadásra, azaz erre az együttlétre.

„A civil szervezetek megfelelő működéséhez, illetve értékes programok megvalósításához bizony forrásokra van szükség – fogalmazott dr. Kecskés Péter főosztályvezető. – Nem mindegy, hogy ezeket a forrásokat hogyan, miből lehet előteremteni.”

Zárójelben megemlítette, Nyugat-Európában például nem értik, hogy egy civil szervezet miért kap állami támogatást, miközben bebizonyosodott, hogy minden egyes forint kamatozik. Ráadásul a civil szervezetek dinamikusabban reagálnak a kihívásokra, ezért is fontos, hogy anyagilag megerősödjenek.

 

Dr. Kecskés Péter – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Dr. Kecskés Péter – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Hozzátette, 2014-ben a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 3 milliárd 380 millió forint támogatást nyújtott a szektornak, idén ennek az összegnek a közel a háromszorosáról, 11 milliárd forintról beszélhetünk.

Enyedi Anna Regina monitoring referens elmondta, az elmúlt évben a Miskolci Egyetemmel közösen egy ún. civil szemináriumot indítottak – vendégelőadókkal –, akik a civilszféra minden egyes területéről képviseltetik magukat.

Hozzáfűzte, több fórumon is elhangzott már, miszerint „kiöregedőben van a civil szféra”, ezért a fiatalok felé nyitva, a Miniszterelnökség a Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal karöltve az egyuttujra.hu weboldalon egy fotópályázatot hirdettek meg. Célja, hogy a civil szervezetekkel szimpatizáló fiatalok olyan fotókat töltsenek fel, amelyek a pandémia utáni újraindulást ábrázolják.

 

Galéria

 

„2020 márciusában, amikor gyakorlatilag a pandémiás helyzet megjelent hazánkban, többek között a civil szektor is leállt.  – jegyezte meg dr. Kisida Tamás jogi referens. – A kormányzat azonnal reagált, és áprilisban több olyan rendeletet hozott, amely a szféra működését segítette. Nagyon közel volt tavaly május 31-e – a beszámolók letétbehelyezése, elfogadása, ezért egy döntés következtében ezt a dátumot szeptember 30-ra sikerült kitolni.”

További programok »

Gazdaság

Gyorsított engedélyezéssel télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgáz-kitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány. A Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet kiemelt beruházássá nyilvánították.
13:03
FEL