Trendi a hagyományőrzés – 130 csapat indult az ifjúsági kolbászgyúráson

2023. október 20. 15:42 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az ifjúsági gyúróverseny középiskolás és egyetemi csapatai készítették a csabai kolbászt pénteken a 26. Csabai Kolbászfesztiválon. Idén 130 csapat nevezett a megmérettetésére.

A fiatalokat Domokos László, az Állami Számvevőszék volt elnöke köszöntötte, aki már az első Kolbászfesztiválon is jelen volt. Kiemelte: egy huszonhat éves rendezvényen részt venni és a fiatalokkal közösen az évszázados helyi hagyományokat ápolni nagyszerű dolog.

– Fontosnak tartom, hogy most valami olyan dolgot csinálunk együtt a fiatalokkal, amit a nagyszüleink, dédszüleink is csináltak. A zsűri számára pedig ennek a mikéntje és a munka végeredményea fontos. Ezért közösen is megbeszéltük, hogyan fogjuk az objektív zsűrizést végezni, ugyanakkor  vége mégiscsak az, hogy ez egy jó hagyományunk – mondta el Domokos László.

 

Buli a hagyományőrzés – 130 csapat indult az ifjúsági kolbászgyúráson Fotó: behir.hu / Such Tamás

 

A gyúráson több olyan, egyetemistákból álló csapat is indult, akik baráti társaságként a fesztiválon gyűlnek össze évente. Volt olyan csapat is, melyet a tavalyi jó hangulatú gyúrás és a recept tökéletesítése hozott össze ismét a megmérettetésre. Idén mintegy 130 csapat nevezett az ifjúsági gyúrásra, köztük nem csak baráti társaságok, hanem egy-egy középiskolát vagy egyetemet képviselő csapat is.

A munkafolyamatot, a hangulatot, a kolbász ízét, állagát nagy létszámú zsűri értékelte. 

– Azt hiszem a jó kolbász titka a családok, baráti társaságok saját receptje. Ebben nem az a fontos, ki hova születik, csak az, hogy jó kolbászt csináljon. Nekem az ízes kolbász a jó kolbász – emelte ki Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a zsűri elnöke.

A pontozásból kivette részét Békéscsaba nemrégiben megválasztott diákpolgármestere és a két diákalpolgármester is.

– Próbálunk arra figyelni, hogy ne legyünk elfogultak a saját iskoláinkra nézve, de mégis élvezzük a zsűrizést. Szerencsére mindenki jó hangulatban és felkészülten érkezett a versenyre – fogalmazott Hajdú János. A diákpolgármester hozzátette: természetesen hiányzik, hogy a másik oldalon álljon és részt vegyen a jó hangulatú gyúrásban, de szívesen vállalta el a felkérést, hogy a zsűri tagja legyen.

A 26. Csabai Kolbászfesztivál szombaton a nemzetközi kolbászgyúrással folytatódik, ahol több mint 500 csapat méri össze tudását.

 

Galéria

További programok »

FEL