A mostani kolbászfesztiválon olyan sokan jelentkeztek az ifjúsági gyúrásra, hogy két versenyt is tartottak. A több mint 400 csapat egyik fele, az óvodások és az általános iskolások csütörtökön töltötték a kolbászt, míg a középiskolások és egyetemisták gyúróversenyét pénteken rendezték.
Hégely Sándor fesztiváligazgató kiemelte: ez is azt bizonyítja, hogy a fesztivál nagyban hozzájárul a hagyományaink, értékeink megőrzéséhez, továbbadásához.
– Tegnap és ma is kétszáz-kétszáz csapat gyűlt össze, és a pénteki gyúrás már szinte teljesen olyan, mint a szombati nagy verseny, ahol majd több mint hétszáz csapat áll az asztalok mellett. Nagyon fontosnak tartom, hogy a csabai fiatalok ápolják és vigyék tovább a Csabai kolbász készítésének a hagyományát – jegyezet meg Hégely Sándor, hozzátéve, hogy a kolbászfesztivál minden generációt megszólít.
Láthatóan a fiatalok is egyre jobban élik, egyre jobban élvezik a disznótor hangulatát, a kolbászkészítést, és egyre többen tartják fontosnak, hogy részt vegyenek a fesztiválon. Nemcsak a buli kedvéért, hanem azért is, hogy megmutassák, mit tudnak.
– Békéscsabán generációról generációra örökklődik a hagyomány, így szerintem tíz, sőt száz év múlva is lesz még finom Csabai kolbász, és lehet fesztivál is, mert ez a gyerekeinknek, unokáinknak is fontos. Sok munka van a fiatalok versenyében, de ha szétnézünk, rögtön bebizonyosodik, hogy megérte – tette hozzá Hégely Sándor.
Prohászka Béla zsűrizés közben elmondta, hogy a jó termék készítéséhez jó alapanyag, jó munkamegosztás és jó hangulat is kell, ami a kolbászfesztiválon a fiataloknál is megvan.
A Csabai Kolbászfesztivál benne van a Nemzeti Értéktárban, a szervezők remélik, hogy előbb-utóbb – akárcsak a Csabai kolbász – ez is Hungarikummá válhat.
A Csabai Kolbászfesztivál részletes programja itt tekinthető meg.