Békéscsaba kínai testvérvárosában vendégszerepel a Napsugár bábszínház

2023. október 27. 09:04 | Mikóczy Erika

Nagy utazásra készül a Békéscsabai Napsugár Bábszínház hét tagja. De hogy pontosan hova mennek, és mi történik majd, arról Lenkefi Zoltán igazgatót kérdezte a 7.Tv Aktuális című műsorában Varga Diána műsorvezető.

–  Hova készül a Békéscsabai Napsugár Bábszínház?

–  Senyangba, Északkelet-Kínába. Kínának ez a negyedik legnagyobb népességű városa. Az előzményekről nagyjából annyit, hogy Békéscsaba önkormányzata együttműködési megállapodást kötött Senyang városvezetésével az előző évben. Testvérvárosi kapcsolat van a két város között, és kulturális kapcsolatokat is keresnek. Az önkormányzaton keresztül eljutottunk egy ottani szervezőhöz, aki a kinti  turnénkat szervezi. Így most mi próbáljuk meg a békéscsabai kultúrát képviselni ebben a hatalmas, 8,5 millió lakosú városban, mondhatni gigapoliszban.

 

–  Mikor indulnak?

Október 28-án, most szombaton 10 óra 20 perckor száll föl a repülőgép. Ekkor egy 22 órás út vár ránk. Önmagában a repülőút úgy 18-19 óra, de a köztes várakozásokkal együtt több. Magyar idő szerint várhatóan vasárnap délelőtt ékezünk meg Senyangba.

 

–  Milyen előadással mennek Kínába?

A Kockavarázzsal. Ez egy babaszínházi előadás, de lényegében olyan mozgásszínházi mozgáskultúrát mutat végig, amelyet a nagyobbak és akár a felnőttek is tudnak élvezni. Ez egy szöveg nélküli darab, most lényegében ennek a stábja utazik, valamint a tervező és a rendező, akik – úgy gondolom – ilyen esetben mindig kell, hogy menjenek. Nyilván inspirációért is, másrészt pedig azért, hogy learathassák a babérokat.

 

–  Hány előadásuk lesz?

–  Egy hétig leszünk ott, négy előadást szervezett számunkra a kinti fél, egyelőre ebben gondolkodunk. Felajánlottam, hogy nagyon szívesen játszunk többet is. Nyilván az megvan, hogy napjában maximum mennyit tudunk teljesíteni.

 

 

–  Az előadásokon, a munkán kívül lesz-e esetleg lehetőség arra, hogy betekintsenek például Senyang kulturális életébe?

Jeleztük, hogy nagyon szeretnénk. Van két olyan épületegyüttes is, ami a világörökség részét képezi Senyangban, azokat szeretnénk megnézni. Emellett a fogadó féltől tudjuk, hogy ők szeretnének egy fogadást rendezni, ahol beszélgetni lehet azokkal a vezetőkkel, kulturális szakemberekkel, akik az ottani kulturális életet irányítják. Én pedig jeleztem, hogy nagyon szeretnénk egy tradicionális kínai bábjátékossal találkozni. Nyilván ez az utazás arról is szól, hogy kapcsolatokat építünk. Mi a 2025-ös nemzetközi bábfesztiválról már elkezdtünk gondolkodni. A mostani látogatás lehet egy első lépés ahhoz, hogy akár egy kínai bábszínházat meghívjunk Senyangból, Pekingből, vagy más kínai városból.

 

–  A kínai bábjátszás mennyiben más, mint a magyar, amit mi megszoktunk?

Teljesen más. A keleti bábjátszás nagyon sok esetben a vallás köré épül. Azt mondják, hogy Kína, Indonézia és Japán a bábjátszás bölcsője, biztosan találunk olyat, ami számunkra nagyon érdekes lehet. A vallásból kiinduló előadások működnek ott, de nagyon sok olyat láttam már különböző videókon, ahol modern előadásokat is játszanak – követik a világ trendjeit. 

 

–  Volt már hasonlóan nagy úton a Békéscsabai Napsugár Bábszínház?

Igen, 10 évvel ezelőtt jártunk Indonéziában. Az is szinte egy kultúrsokk volt. Ugyanilyen hosszú út, ugyanennyi előadás volt előirányozva. Sajnos akkor furcsa eset történt, mert elküldtük dobozban az előadás rekvizitumait, és ott az ottani vámőrség nem engedte ki. Tehát az a négy előadás úgy folyt le, hogy mi kiálltunk a színpadra, elmondtuk, hogy honnan jövünk, ezt fordította egy indonéz tolmács. És elmondtuk a közönségnek, hogy sajnos a vámosok nem engedték ki a dobozunkat, ezért nem tudunk előadást játszani. Viszont beszélgessünk – és ez így is történt. Nagyon érdekes élmény volt. Mi láttunk előadást, és nagyon sok helyen jártunk, különböző buddhista szentélyekben. Így is izgalmas volt, nagyon nagy élmény és nagyon nagy töltekezés egy művészembernek.

 

–  A kint látott kulturális tapasztalatokat, esetleg az ottani technikákat, bábos megoldásokat be tudják építeni a munkájukba?

Természetesen. Mindig nagyon nyitott szemmel járunk, ha bábfesztivált szervezünk is, vagy ha mi megyünk bárhova. Minden egyes gondolat, amit egy-egy bábművész fölrak a színpadra akár technikailag, akár a mentális értelemben –, az mind-mind kapaszkodó számunkra. Nyilván a művészember úgy éli az életét, hogy mindenbe próbál valamilyen fajta érdekességet látni, és aztán később fölhasználja ezt színpadon. Nyitottan megyünk Kínába is.

További programok »

Kultúra

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán. A festőóriás 180. születésnapja alkalmából megkoszorúzták a művész mellszobrát a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében, majd megnyílt az a kiállítás, amely Munkácsy Honfoglalás című festményének két vázlatát mutatja be. Ezzel egy időben a 2024-es év Munkácsy torta pályázat díjazottját is elismerték a nagyközönség előtt.
2024. február 20. 19:21
FEL