Testvérvárosi megállapodást kötött Békéscsaba és a kínai Shenyang

2022. október 25. 12:04 | Papp Ádám Sándor

Kedden délelőtt online kötött testvérvárosi megállapodást Békéscsaba és a kínai Shenyang. A felek több éve alakítottak ki kapcsolatot egymás között, a koronavírus-járvány azonban lelassította a folyamatokat. A városok vezetői bíznak a kölcsönös gazdasági és kulturális együttműködésben.

Kedden délelőtt, a városháza dísztermében, online elsőként a Kína észak-keleti részén található, 9 millió lakossal rendelkező Shenyang város polgármestere, Lyu Zhicheng mondta el gondolatait.

– Magyarország volt az első, amely aláírta az "Egy övezet, egy út" kezdeményezés együttműködést Kínával, de abban is az első európai ország, ahol kétnyelvű, magyar-kínai oktatás is folyik. Idén volt az ötödik évfordulója az országok között létrehozott általános stratégiai megállapodásnak. Bár Shenyang és Békéscsaba messze vannak egymástól, az "Egy övezet, egy út" kezdeményezés szorosan összeköti a két várost. Magyarország 1992-ben alakította meg első vállalkozását Shenyangban, 2020-ban pedig már az import-export volumen elérte a 3,5 milliárd dollárt. Delegációnk 2015-ben, Békéscsabán az együttműködési megállapodás megkötését javasolta, ma pedig a hivatalos aláírást ünnepeljük. Az elmúlt időszakot erős együttműködés jellemezte a városok között, amely folyamatosan fejlődött, és ma már stabilan lép be egy új korszakba – hangsúlyozta a városvezető.

Békéscsaba immár tizenegy várossal ápol szoros, testvérvárosi kapcsolatot – erről már Szarvas Péter polgármester beszélt. A városvezető bízik abban, hogy az együttműködés révén, a kínai várossal is több területen tehetnek fontos előrelépéseket.

– Arra törekszünk, hogy a hihetetlen gyorsasággal és intenzitással fejlődő Kínától és Shenyang városától tanulni tudjunk. Próbáljuk a kapcsolatokat akár személyes, akár elektronikus formában erősíteni. Megfigyeljük azt, hogy Shenyang városa különböző problémákra hogyan reagál és a jó megoldásokat tanuljuk meg tőlük. Továbbá a kulturális és a gasztronómiai kapcsolatokat is erősíteni szeretnénk. Bízunk abban, hogy Békéscsaba tud érdekes és fejlődést mutató megoldásokat kínálni – emelte ki Szarvas Péter.

Az esemény végén Lyu Zhincheng, Shenyang város és Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere aláírásával hitelesítette a testvérvárosi megállapodást. A felek elmondták, hogy bíznak a jövőbeli gyümölcsöző együttműködésben.

Galéria

További programok »

Itthon

Szemléletformálás – játékosan oktatnak környezetvédelemre Békéscsabán

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Föld napja alkalmából egy saját készítésű társasjátékon keresztül mutatta meg a gyerekeknek a környezetvédelem rejtelmeit április 22-én. A Körösök Völgye Látogatóközpontban a diákok sokat beszélhettek tapasztalataikról, miközben játékosan új tudást is szereztek.
13:03
FEL