Jubileumi testvérvárosi találkozót tartottak Békéscsabán

2019. október 25. 16:11 | Papp Ádám Sándor

Jubileumi testvérvárosi találkozót rendeztek Békéscsabán, pénteken délután.

A békési megyeszékhely és a romániai Belényes, illetve a németországi Wittenberg közötti testvérvárosi kapcsolat idén ünnepli 20 esztendős évfordulóját.

– 20 éves partnerségünk, mint egy jó házasság – a húsz esztendő egyébként porcelán lakodalmat jelent –, az önkéntességen és a kölcsönös érdekeken alapul. A bizalom és a megértés nem elavuló fogalmak, hanem éppen minden találkozás alkalmából újabb tartalommal tölthetőek meg és tovább fejlődnek. Egy ilyen kapcsolat értéke, haszna nem mérhető csupán absztrakt statisztikai kritériumok által – fogalmazott Torsten Zugehör, Lutherstadt Wittenberg város főpolgármestere.

 

 

A Békéscsaba és Tarnowskie Góry közötti együttműködés is új mérföldkőhöz érkezett, hiszen a két település már 25 éve ápol testvérvárosi kapcsolatot. Békéscsaba polgármestere elmondta: a megyeszékhelynek összesen tíz testvérvárosa van. Hangsúlyozta, hogy ezek a kötelékek túlmutatnak a gazdasági és politikai együttműködésen.

– Negyed századdal ezelőtt, 1994-ben kötöttünk Tarnowskie Góry városával testvérvárosi együttműködést. Lengyelek és magyarok több mint 1000 éve vagyunk két jóbarát, ahogy a versike mondja. Történelmünk sok ponton találkozott, s talán ezért van az, hogyha egy magyar találkozik egy lengyellel, mindketten kitörő örömmel fogadják a másikat. 25 év aktív kapcsolattartás, kiutazások, egymás kulturális és sportrendezvényein való részvétel után elmondhatjuk: fontosak vagyunk egymásnak – emelte ki Szarvas Péter.

A városvezető hozzátette: a partnerek tanulhatnak egymástól és baráti, kulturális kapcsolatot építhetnek ki.

 

További programok »

FEL