Békéscsabára látogatott a finn nagykövet

2021. október 15. 12:45 | Papp Ádám Sándor

A Békéscsabai Magyar-Finn Baráti Kör, valamint Szarvas Péter polgármester meghívására érkezett Békéscsabára csütörtökön Markku Virri, finn nagykövet. A látogatás egyik apropója, hogy a megyeszékhely és a finnországi Mikkeli idén ünnepli testvérvárosi kapcsolata létrejöttének 40. évfordulóját.

Péntek reggel látogatott el Markku Virri, finn nagykövet a békéscsabai városházába, Szarvas Péter városvezető meghívására. Az eseményen elhangzott, hogy a nagykövet csütörtökön részt vett a Békéscsabai Magyar-Finn Baráti Kör 40. évfordulójának ünnepségén, valamint meglátogatta a Békés Megyei Könyvtárban lévő Kollabor alkotóterét, ahol betekintést nyert a tudományos élmény alapú oktatásba és a kísérletekbe. Markku Virri elmondta: gyümölcsöző a Békéscsaba és a Mikkeli közötti testvérvárosi együttműködés.

– 1950-ben kötötték az első magyar-finn testvérvárosi kapcsolatot Pécs és Lahti között. Ma több, mint 50 ilyen kapcsolat van a két ország között. A Békéscsaba és Mikkeli közötti együttműködés az aktívabbak közé tartozik. Ugyan az elmúlt közel két évben a koronavírus-járvány miatt kevesebb tere volt a közös munkának, bízunk abban, hogy újra gyümölcsöző lesz a városok közötti közreműködés – mondta a behir.hu kérdésére a finn nagykövet.

A város polgármestere arról beszélt, hogy a nagykövettel való beszélgetésük során ismertette a város gazdasági és fejlesztési terveit. Kitért arra is, hogy az egyik finn telefongyártó cég ma 2000 főt foglalkoztat fejlesztés, kutatásban. Érdekességként megjegyezte, hogy jelenleg Békéscsaba is kötődik Finnországhoz, hiszen a Swietelsky-Békéscsaba színeiben kezdi meg a 2021/22-es röplabda idényt a finn válogatott egyik kiválósága, Salla Karhu.

– A nagykövet arra volt leginkább kíváncsi, hogy Békéscsaba hogyan fejlődik, milyen a gazdasága, melyek a húzóágazatok és hogyan vészeltük át koronavírus-járvány másfél évét. Különösen kíváncsi volt arra, hogy a város környezetvédelmi fejlesztések terén milyen megoldásokkal rendelkezik. Örömmel mondtam el, hogy két napelemes naperőműparkot építünk, a geotermikus technológia kialakítása is folyamatban van, három éve már szelektív hulladékgyűjtés van a városban hulladékválogatóval és újrahasznosítóval. Korszerű szennyvíztisztító telepünk van, elektromos buszokat fogunk vásárolni. Továbbá évről-évre nő a közterületen lévő fáink száma, 65 000 fa van Békéscsaba közterületein. Kerékpárutakat építünk, hogy a csabaiak mindinkább próbálják a gépjárműveket otthon hagyni és biciklivel közlekedjenek. Úgy láttam, hogy a felsorolt fejlesztések és a tervek elnyerték a nagykövet tetszését – emelte ki Szarvas Péter.

A városvezető továbbá hozzátette: arra biztatta a nagykövetet, hogy amennyiben érkezik hozzá finnországi cég érdeklődése, amely megfelelő befektetési környezetet keres, úgy ajánlja nyugodt szívvel Békéscsabát.

További programok »

Itthon

Folyamatos a vihar utáni takarítás és a helyreállítás az orosházi kórházban

Megerősített személyzettel és nagy teljesítményű gépekkel takarítják és fertőtlenítik az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet helyiségeit. A július 17-én, szerda délután Orosházára lecsapó vihar és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen beázott az intézmény. Az érintett szakrendelések átszervezése megtörtént, csütörtök reggel minden rendelés elindult, a betegellátás folyamatos.
14:13
FEL