Testvérvárosi kapcsolatokat ápol Kínában a Békéscsabai Napsugár Bábszínház

2023. október 26. 17:00 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Testvérvárosi kapcsolatokat ápol a kínai Shenyangban a Békéscsabai Napsugár Bábszínház. A távol-keleti város kérte, hogy első alkalommal kulturális szervezet képviselje Békéscsabát az egyhetes testvértelepülési látogatáson.

Egy évvel ezelőtt írt alá testvértelepülési megállapodást Shenyang és Békéscsaba Önkormányzata. A kínai fél az együttműködés kapcsán kérte, hogy egy kulturális intézmény képviselői látogassanak el hozzájuk. A Napsugár bábszínház egy hétfős csapattal szombaton indul Shenyangba, egyhetes ott tartózkodásuk alatt négy előadást játszanak majd.

– A Kockavarázs című előadásunkat visszük és ennek a darabnak az alkotó csapata utazik. Az előadás a saját műhelyünkben készült, Bíró Gyula játssza az előadást, a rendező Csortán Zsóka, a tervezője pedig Lenkefi Réka volt. Tehát ez tényleg a mi saját előadásunk, a mi gondolatainkat, a mi látásmódunkat tükrözi – tájékoztatott Varga Anna, a bábszínház marketing managere. 

Lenkefi Zoltán igazgató elmondta, hogy nagyon kevés információjuk van a kortárs kínai bábszínházi munkáról, hiszen egy zárt internethálózatot használnak a távol-keleti országban, de az biztos, hogy érdekes tapasztalatokkal térnek majd haza, mert Kína, Japán és Indonézia számít a bábszínjátszás őshazájának.

– Mi bábszínház vagyunk, ezért természetesen olyan előadásokat, bábosokat keresünk, akikkel aztán később fesztiválokon tudunk beszélgetni, meg tudjuk őket hívni. De az a helyzet hogy egy-egy ilyen testvérvárosi látogatás során sokkal több minden történik, mint amit képzelünk – emelte ki Lenkefi Zoltán.

Az intézményvezető hozzátette: biztosan részt vesznek majd olyan protokolláris rendezvényeken, amelyek nemcsak a bábszínház, hanem Békéscsaba kulturális élete szempontjából is előremutatók lesznek.

További programok »

Kultúra

FEL