Békés megyei delegáció utazik Pekingbe decemberben

2019. november 20. 14:08 | Papp Ádám Sándor

Békés megyei delegáció utazik Pekingbe decemberben a Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatfelvételének 70. évfordulója alkalmából rendezett programsorozatra – hangzott el szerdán, a Békés Megyei Kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatón.

Takács Árpád a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békéscsabai Szakképzési Centrum az eredményes összefogására mutatott rá. A kormánymegbízott ismertette, hogy a „Közös érték az egészség” program sikeres volt, hiszen 67 településre jutott el. Hozzátette: a kormányhivatal és a szakképzési centrum részben ezért is köt egymással új együttműködési megállapodást.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy a békéscsabai a legaktívabb centrum az ERASMUS+ programban Magyarországon. Mucsi Balázs kiemelte: éppen ezért Európa kapuit átlépve egy pekingi iskolával kötnek együttműködést, amely a gasztronómia, a robotizáció és az egészségügyben szerzett tudás átadásáról szól majd.

– A kínai szakképzésre jellemző, 21. századi technikai fejlettségre – amely saját fejlesztésből, kutatásból származik – nagyon kíváncsiak vagyunk. Szeretnénk jó gyakorlatokat hazahozni és szeretnénk azt, hogy ne csupán technikailag, hanem felkészültségben is át tudjuk adni ezt a tudást diákjainknak, hisz a jövőre készítjük őket – hangsúlyozta Mucsi Balázs.

A főigazgató hozzátette: a pekingiek intenzíven érdeklődnek Magyarország egészségügye, többek között a csecsemők- és az idősek gondozása iránt.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta: a 70 éves diplomáciai évforduló záróeseményén, december 6-án magyar értékeket és hungarikumokat mutatnak be Pekingben.

– Célul tűztük ki, hogy a Békés megyében megtermelt, előállított alapanyagok népszerűsítése, bemutatása végbe menjen mind Európában, mind az azon kívüli országban. Magyarország pekingi nagykövetsége és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet dr. Buslig Szonja Andrea főigazgató felkérésére a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége immár ötödik éve vesz részt ezeken az eseményeken – árulta el Prohászka Béla. Az alelnök hozzátette: a delegáció révén igazi magyar ételek kerülnek majd az asztalra: libamáj, kacsamell és gulyásleves; az édességek közül pedig a zserbó és a dobostorta is terítéken lesz.

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
17:09
FEL