Vietnámi idegenforgalmi iskolával kötött együttműködési megállapodást a BSZC

2023. szeptember 21. 12:00 | Kovács Andrea

A vietnámi Saigontourist Hospitality College középiskolával írta alá együttműködési megállapodást a Békéscsabai Szakképzési Centrum. A Zwack József Technikum és Szakképző Iskolából minden évben hat-nyolc diák, szakoktató utazik majd délkelet-ázsiai országba, hogy megismerjék az ottani oktatást, gasztronómiát és kultúrát. A cserediák programnak köszönhetően a Ho Si Minh városban lévő középiskolából pedig Békéscsabára jönnek majd tapasztalatcserére.

– Dr. Szojka Szilvia egykori főkonzul segítségével, 2022 végén Prohászka Bélával, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnökével a vietnámi, 100 millió lakosú Ho Si Minh városban megrendezett magyar gasztronómiai napon jártunk. Ekkor látogattam el a Saigontourist Hospitality College-ba, ahol személyesen tapasztalhattam meg, hogy milyen professzionális környezetben vesznek részt a diákok az oktatásban, és milyen hozzáállással adják át a tudást az oktató kollegák. Már akkor eldöntöttük, hogy a jövőben diákokat és oktatókat fogunk egymás iskolájába küldeni tapasztalatszerzésre a különböző szakmákban.  A turizmus-vendéglátás szakunkról 6-8 diák fog lehetőséget kapni, hogy a hazájuktól több ezer kilométerre bemutathassák a magyar kultúrát, szakács- és felszolgálás tudományukat, és viszont – mondta el Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakkézési Centrum főigazgatója.

 

 

Vo Anh Tai, a Saigontourist Group vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy cégcsoportjuk Vietnám elsőszámú idegenforgalmi vállalata, jellemzően szállodákban, utazásszervezésben, a gasztronómiában érdekelt, de a helyi médiában és szórakoztatóiparban is jelen vannak. A Ho Si Minh városban működtetett Saigontourist Hospitality College és Békéscsabai Szakképzési Centrum között most aláírt együttműködés jó alapot biztosít arra, hogy a két iskola erősségét kihasználva, képzett munkaerőt biztosítsanak a turizmus számára. A magyar kulturális héten való találkozás során érzett szimpátiát csak még jobban megerősítette a szakképzési centrumban tett látogatás. Személyesen tapasztalhatta meg az iskolán folyó magas színvonalú képzést és technikai felszereltségét.

A délután folyamán a városházán is egyeztetett Szarvas Péter polgármesterrel, aki a két iskola között létrejött együttműkösés támogatásásról biztosította. A Saigontourist Hospitality College iskolai tanácsának elnöke úgy véli az együttműködés hatékony és hosszú távú lesz, és további lehetőségeket is rejt magában, hozzájárul ahhoz, hogy  megismerhessék egymás szokásait, értékeit és erősítsék a két ország közötti baráti kapcsolatot.

Galéria

További programok »

FEL