Újra összeült a Békés Megyei Pályaorientációs Kerekasztal

2022. október 5. 18:14 | Vincze Attila

Újra összeült a Békés Megyei Pályaorientációs Kerekasztal szerdán a CsabaParkban. Az eseményen együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békéscsabai Szakképzési Centrum.

Az rendezvényen elhangzott, hogy három évvel ezelőtt alakult meg a Békés Megyei Pályaorientációs Kerekasztal. A grémium tagjai a szakmai szövetségek, különböző kamarák, civil szervezetek, önkormányzatok, tankerületek, szakképzési centrumok azt a célt tűzték ki, hogy a fiatalok Békés megyében maradjanak és dolgozzanak. Az ülés elején együttműködési megállapodást írt alá a Békés Megyei Kormányhivatal, valamint a Békéscsabai Szakképzési Centrum, mely tulajdonképpen az eddig meglévő kooperáció rendszerbe helyezését jelenti.

– A megállapodás rendszerbe szervezi azt a tevékenységet, amelyet most teszünk, illetve egyfajta visszacsatolás mellett új lehetőségeket nyit meg egyrészt az együttműködésre, másrészt pedig olyan területek feltárására és megoldására, amelyek akár újként jelentkeznek vagy a figyelmünket elkerülték – fogalmazott Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója. 

Takács Árpád, Békés megye főispánja kiemelte, hogy a két intézmény között már nem újkeletű az együttműködés.

 

Takács Árpád, Békés megye főispánja a Békés Megyei Kormányhivatal képviseletében, valamint Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója együttműködési megállapodást írt alá. Fotó: behir.hu

 

– Az elmúlt években is számtalan alkalommal akár európai uniós programokból, akár hazai forrásokból közösen indítottunk olyan képzéseket, amelyek egyrészt hagyományos képzések, mint például az ács, a kőműves, a szakács, a pék, másrészt pedig a digitalizáció korában az informatikai képzéstől kezdve egészen a gépészetig bezárólag szeretnénk folytatni ezt a jövőben és ezt most intézményesítettük egy keretmegállapodással – húzta alá.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, fontos, hogy legyen egy állandó párbeszéd a munkáltatók, a munkavállalók, illetve az állami szereplők között, ennek pedig egyik lényeges megnyilvánulása a pályaorientációs kerekasztal.

– Látni kell azt, hogyan alakul át a világ körülöttünk és hogyha ezekre a gazdasági szereplők oda tudnak figyelni, akkor egyrészt reálisabban tudnak dönteni azok, akik éppen a pályaválasztás előtt vannak, másrészt pedig azok, akik számára munkát tudnak biztosítani, ők is sokkal inkább biztosra tudnak menni – mondta a képviselő.

Az eseményen résztvevők egy pályakezdőkről szóló előadást is meghallgathattak, melyből kiderült, hogy a munkáltatóknak a fiatal korosztály foglalkoztatása esetén milyen sajátosságokra kell odafigyelniük.

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
2024. április 24. 17:09
FEL