Életre szóló döntés: Megnyílt a Békés Megyei Pályaválasztási Vásár

2022. október 5. 15:32 | Vincze Attila

Szerdán megnyílt a Békés Megyei Pályaválasztási Vásár a CsabaParkban. A kétnapos rendezvényen többek között bemutatkoznak a megye közép- és felsőfokú oktatási intézményei, jelentősebb munkáltatói, valamint a különböző, pályaválasztást segítő szervezetek is.

Az esemény megnyitóján beszédet mondott Nagy-Vargha Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy a kormányzat az elmúlt években több olyan intézkedést is hozott, amely a fiatalok boldogulását segíti elő.

– Ma Magyarország perspektívát tud mutatni azoknak a fiataloknak, akik az érettségi után a munka világába lépnének, például kiváló intézkedés, és nagyon nagy segítség volt a 25 év alattiaknak bevezetett személyi jövedelemadó-mentesség. Ezek azt mutatják, hogy egy munka és tudás alapú társadalmat próbálunk építeni – fogalmazott.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt: a rendezvény remek lehetőség arra is, hogy a különböző megyei oktatási intézmények megmutathassák képzési palettájukat.

– Nyilvánvalóan egy iskolának, vagy egy közoktatási, szakképző intézménynek nem ez a két nap az, amikor dolgoznia kell azon, hogy minél több diákot toborozzon, de kiemelkedő lehetőség arra, hogy megmutassák magukat, és odacsábítsák magukhoz a diákokat – emelte ki a politikus. 

Az eseményt Takács Árpád főispán nyitotta meg. A vásár a Békés Megyei Kormányhivatal egyik legnagyobb rendezvénye, melynek célja a tanulók és kezdő munkavállalók helyben tartása, a lehetőségeik feltárása, illetve annak elősegítése, hogy a fiatalok olyan szakmát válasszanak, ami későbbi sikereik záloga lehet.

– Egyre fontosabb a munkáltatóknak az, hogy megjelenjenek a pályaválasztási vásáron, mert nagyon fontosnak tartják, hogy elkezdjék a hetedik, nyolcadik osztályosoknál a pályaorientációs tevékenységet. Később a munkaerőpiacon már nagyon jó lenne, ha olyan szakmát választanának, amellyel Békés megyében tudnak maradni – mondta Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője.

 

Száz stand várta az érdeklődő fiatalokat

 

A CsabaPark területén kötetlen beszélgetésekkel, részletes tájékoztatókkal és szemléltető bemutatókkal várták az oktatási intézmények, a megyei munkáltatók és cégek a pályaválasztás előtt álló diákokat és az álláskeresőket szerdán. 

– Mindig nagyon izgatottan várjuk a vásárt, ugyanis nagyon népszerű a standunk, és ennek azért örülünk külön, mert szinte egyetlen résztvevő mezőgazdasági, állattenyésztési profillal rendelkező vállalatként lehetőséget kapunk arra, hogy jelen lehessünk, és bemutassuk a modern állattenyésztés világát a gyerekeknek – emelte ki a behir.hu kérdésére Szekeres Szilvia, FirstFarms Hungary Kft. kommunikációs és HR munkatársa.

Immár évek óta hagyomány, hogy az eseményen a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság is jelen van, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok számára vonzó az egyenruha és a fegyverviselés.

– Nagyon érdeklődőek a pályaválasztási vásáron résztvevők, ugyan sok mindenkit vonz az egyenruha, de ezeken a rendezvényen részletes tájékoztatást adunk a rendőrségi munkáról. Fontos ez az esemény, hiszen szeretnénk bemutatni a határvadász képzést, amelyre július 15. óta toborzunk, illetve novemberben havonta indul majd tíz hónapos rendőr járőr képzés különféle szakközépiskolákban, erre szeretnénk minél több érdeklődőt szerezni – hangsúlyozta Berczi László rendőr ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatának vezetője.

Újraélesztés, intubálás, eszméletlen ember lélegeztetése, védőöltözet felpróbálása – többek között ezekkel a bemutatókkal készült a pályaválasztási vásárra a Békés Megyei Központi Kórház és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. Prókai Zita főnővér továbbá tájékoztatott, hogy az érdeklődők kipróbálhatták a csecsemő gondozását, valamint idén első alkalommal bemutatták az Epipent, amelynek használatáról, fontosságáról beszéltek, de a fiatalok az injekciót be is adhatták egy szemléltető babának.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy megjelenjünk és bemutassuk szakmánkat a fiataloknak és így próbáljuk őket az egészségügy felé vonzani. Hiány van jelenleg az egészségügyi dolgozókból, minél több ápolót szeretnénk a kórház irányába terelni – fogalmazott a BMKK Pándy Kálmán Tagkórház Sürgősségi Betegellátó Osztály főnővére.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum több tagintézménye jelen volt a pályaválasztási vásáron. A Zwack József Technikum és Szakképző Iskola az intézmény képzési területeit mutatták be és szemléltették, mint a vendéglátás vagy az élelmiszeripar.

– Az érdeklődők kipróbálhatják a mérlegek használatát, a pénztárgép kezelését, valamint fűszereket kell felismerniük, ezek a kereskedelem ágazathoz tartoznak. Turizmus-vendéglátás ágazatban lévő szakmák esetében eszközfelismerés van, épületeket kell felismerni és van egy kvízjáték is, amit ki lehet tölteni. Az a tapasztalatunk, hogy nagyon sokan érdeklődnek a képzéseink iránt, akik odajöttek hozzánk a standhoz tájékoztattuk, hogy több munkáltóval állunk kapcsolatban és a nálunk végzett fiatalokat szeretettel várják a munkahelyeken – emelte ki Vassné Dobra Julianna igazgatóhelyettes.

Galéria

 

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
2024. április 24. 17:09
FEL