45 település 65 értéke: Elkészült a Közfoglalkoztatási Értéktár kiadvány

2022. szeptember 27. 15:43 | Hidvégi Dávid

Elkészült a Békés Megyei Kormányhivatal Közfoglalkoztatási Értéktár kiadványa, amelyben 45 település 65 értéke kapott helyet. Az összeállítást a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Értéktár konferenciájával és kiállításával egybekötve mutatták be kedden.

A Békés megyei főispán az esemény elején bejelentette, hogy ebben az évben nem tartották meg a közfoglalkoztatási vásárt Békéscsaba főterén, helyette szakmai konferenciát és kisebb kiállítást rendeztek, valamint kiadták a Közfoglalkoztatási Értéktár kiadványt. Takács Árpád kiemelte: a közfoglalkoztatott programok létrehozására 2011 óta 140 milliárd forint állami támogatást kapott a Békés Megyei Kormányhivatal.

– Tavaly októberben úgy döntöttünk, hogy összeállítjuk a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Értéktár Bizottságot és létrehozunk egy értéktárat azért, hogy megmaradjon az utókornak az a tevékenység, amelyet a kormány segítségével egyes Békés megyei települések véghez vittek elmúlt tíz évben – tette hozzá.

 

 

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára hangsúlyozta: 2016 óta 33 milliárd forintot fordítottak a települések gazdaság élénkítését szolgáló fejlesztésekre, amelyből Békés megyébe 1,3 milliárd forint érkezett.

– Most jelen pillanatban már 200 településsel dolgozunk együtt. Az első három etapban nagyon sok beruházást támogattunk, olyanokat, amelyek helyi igényekre reagálnak. Nemcsak az élelmiszerfeldolgozás jelent meg ezekben a programokban, hanem erdei iskola és vendéglátó egységek létrehozása, turisztikai fejlesztések és konyhák felújítása – fogalmazott Réthy Pál. A helyettes államtitkár elmondta: a legtöbb település mezőgazdasági termékek előállításával kezdett foglalkozni a közfoglalkoztatási programban, amelynek eredményeként konyháikra és piacaikra helyi termékek kerültek.

 

 

A kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztályvezetője, Pántya Imre arról beszélt, hogy a Békés Megyei Értéktár Bizottság a kiadvány elkészítését egy online értéktár létrehozásával kezdte a polgármesterek bevonásával.

– A kiadványnak egy kézikönyv jellege is van, amelyet esetlegesen szállodák, éttermek és kereskedők megtalálhatnak. Ennek köszönhetően egyes értékeket a későbbiekben megrendelhetnek az önkormányzatoktól, ezzel hosszútávon is életképessé téve a közfoglalkoztatásból származó termelést – tette hozzá.

A Békés Megyei Kormányhivatal a kiadvány szerkesztésére Antal Zsolt egyetemi docenst, a Szeged-Csanádi Egyházmegye médiaigazgatóját kérte fel.

– Ezt a kötetet szándékoltan úgy szerkesztettük, hogy minél közérthetőbb legyen. Ezért a hagyományos bevezetőt egy interjú műfajba ágyazott szakmai anyaggal helyettesítettük be. Ebben a főispánnal készült interjú található és ha valaki ezt elolvassa, kap egy látképet, egy összegzést arról, hogy mi történt ezen a területen, Békés megyében milyen értékek jöttek létre, illetve azokban kik működtek közre – részletezte a kiadvány felépítését Antal Zsolt.

A kötet bemutatása után a Békés Megyei Kormányhivatal aulájában megnyitottak egy kisebb közfoglalkoztatási kiállítást, majd szakmai konferenciát tartottak. A tanácskozás elején átadtak négy Békés Megye Értékteremtő Közfoglalkoztatásáért díjat, amelyeket Kondoros, Gyomaendrőd, Tarhos és Magyardombegyház képviselői vehettek át.

– Már 11 esztendeje működik a közfoglalkoztatás. Nagyon sok adatot, számot ismerünk ezzel kapcsolatban, így tudjuk, hogy a foglalkoztatás, a munkanélküliség, a közfoglalkoztatás, illetve GDP olyan korreláló és együttható folyamatok, amelyeknek döntő és szerves eleme a közfoglalkoztatás az elmúlt bő tíz esztendőben – emelte ki Herczeg Tamás, a békéscsabai térség országgyűlési képviselője.

 

Galéria

További programok »

FEL