Ötvenöt Békés megyei település mutatkozik be a csabai közfoglalkoztatási vásáron

2021. szeptember 9. 14:55 | Hidvégi Dávid

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a 8. közfoglalkoztatási kiállítás és vásár Békéscsabán. Ilyen programot az országban először a Békés Megyei Kormányhivatal indított el még 2011-ben. Idén 9 járásból 55 megyei település mutatta be a közfoglalkoztatottak által megteremtett helyi értékeket a Szent István téren.

A kormány tíz éve hívta életre a közfoglalkoztatási programot. A megnyitón Takács Árpád kormánymegbízott elmondta: a cél az értékteremtés és a hagyományőrzés, ezért októberben a Békés Megyei Kormányhivatalon belül feláll egy értékteremtő bizottság. Ebbe bevonják a szakmai kamarákat, szövetségeket és szakembereket.

Takács Árpád hangsúlyozta: a kételkedők szerint a programban foglalkoztatottak csak a települések parkjaiban vagy terein kapával és kaszával ténykednek, de a program ezen jóval túlnőtt, a települések kiléptek ebből a skatulyából.  

 

Takács Árpád ünnepi beszéde – (Fotó: Such Tamás)

 

– A települések értéket teremtettek a közfoglalkoztatottak segítségével: új épületek épültek, új gazdasági szervezeteket hívtak életre, új sajt- és szárítóüzemeket hoztak létre. Ez mind Békés megye értékeinek növekedését szolgálja. Közfoglalkoztatásból építettünk már vendégházat is, ami a falusi turizmust segíti. Ez az érték a Békés Megyei Értéktárba való, amit meg kell őriznünk. Önbecsülést ad a településeken élőknek, olyan testtartást, hogy felemelt fejjel lehet bele nézni a gyermekek szemébe. Mert ha van munka, van lehetőség, van népességmegtartó erő – fogalmazott.

Később egy állandó kiállítást is létrehoznának az értékekről, hogy a gyermekek is lássák, elődeik miként teremtettek élhető Békés megyét.

Az eseményen megemlékeztek a márciusban elhunyt dr. Hoffmann Imréről, a Belügyminisztérium volt közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkáráról, akinek nagy szerepe volt a program és a kiállítás sikerességében.

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára kiemelte: Békés megye úttörő volt a kiállítás létrehozásával, ennek példájából kiindulva egyre több ilyen rendezvény jött létre az országban.  

 

Réthy Pál, helyettes államtitkár ünnepi köszöntője – (Fotó: Such Tamás)

 

– A 2008-as gazdasági világválságot követően egy nagyon szomorú munkaerőpiaci helyzetet vett át a kormány, ami 600 ezer nyilvántartott álláskeresőben csúcsosodott ki. Nagy foglalkoztatási feszültségek voltak nem csak a hátrányoshelyzetű megyében, hanem a jó munkaerő-piaci helyzetű megyékben is. A kormány 2011-ben egységes keretbe tette a támogatási formát és biztosította a fejlődéshez szükséges forrásokat. Egyre több önkormányzat gazdálkodik, egyre magasabb feldolgozottságú termékek születnek, önkormányzati épületek és intézmények újultak meg. Amiről sokan nem beszélnek, hogy az önkormányzatok vagyona nőtt – értékelt Réthy Pál.

A békéscsabai térség országgyűlési képviselője arról beszélt: a közfoglalkoztatási program célja kezdetek óta az, hogy az álláskeresőket visszavezessék a munka világába. Az első évben a megyében átlagosan havonta 750-en vettek ebben részt, ami 2016-ra megközelítette a 15 550-at – hangsúlyozta Herczeg Tamás.

 

Herczeg Tamás – (Fotó: Such Tamás)

 

– Ezzel párhuzamosan a forrás is emelkedett, ami a megyében 2016-ra megközelítette a 20 milliárd forintot. Ahogyan nőtt az ország teljesítménye, és egyre többen vettek részt a verseny- vagy a közszférában a munkában, értelemszerűen csökkent a közfoglalkoztatottak száma is, mára havonta alig éri el a 6100-at, így gyakorlatilag a csúcsidőszakhoz képest 40 százalékra csökkent – értékelte az elmúlt éveket a képviselő.

A megyeszékhelyen uniós forrásból létrehozták a Békéscsabai Járási Foglalkoztatási Paktumot, aminek a legfontosabb célja, hogy az önkormányzat, a szolgáltatók és a civil szféra együttműködésével elősegítsék a munkanélküliek versenyszférában való elhelyezkedését.

– A kitűzött eredmények teljesültek, így a célját teljesítette a program. Fejlesztjük a potenciális munkavállalók készségeit, így segítjük őket a nyomtatványok, önéletrajzok kitöltésében és az internetes felületek kezelésében. Tanácsokat adunk az állásinterjúhoz, még akár ahhoz is, hogy ilyenkor hogyan érdemes felöltözni – mondta Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Járási Foglalkoztatási Paktum Irányító Csoportjának elnöke.

 

A közfoglalkoztatottak megyei számai 2021-ben

 

Idén a megye 75 településéből 62 önkormányzat vesz részt a három elemből (mezőgazdasági, a helyi sajátosságokra épülő, illetve szociális) álló járási startmunka mintaprogramban. Ötvenöt település 1093 közfoglalkoztatottnak biztosít munkát a mezőgazdasági, 44 önkormányzat 764 személynek a helyi sajátosságokra épülő, míg 51 település 1189 főnek szociális programelemben. Ezzel párhuzamosan a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban idén a megyében 2737 személy, az országos közfoglalkoztatási programban mintegy 550 személy jut munkalehetőséghez.

Az érintettek 2021-ben a különböző közfoglalkoztatási programokban összesen legkevesebb 6340 személyt foglalkoztatnak, s ehhez a Belügyminisztérium 8 milliárd 900 millió forint támogatást biztosít. A programban 2011-es indulása óta 138,6 milliárd forint érkezett Békés megyébe.

 

Galéria

További programok »

FEL