A közfoglalkoztatás eredményeit mutatja be a X. Közfoglalkoztatási Kiállítás

2023. szeptember 6. 16:13 | Papp Ádám Sándor

A Békés Vármegyei Kormányhivatal tizedik alkalommal rendezte meg Békéscsaba főterén a Békés Vármegyei Közfoglalkoztatási Kiállítást. A szerdai, jubileumi programon 9 járásból 55 vármegyei települési önkormányzat mutatta be az értékteremtő programban elért eredményeit és előállított termékeit.

Az esemény a Békés Vármegyei Kormányhivatal, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének korábban kötött partnerségi szerződésének megújításával vette kezdetét. Az eseményen elhangzott, hogy a szervek közötti együttműködés immár 9 éve töretlen.

– Célunk, hogy segítsük felkutatni a magyar értékeket, legyenek azok helyi, vármegyei vagy országos értéktárban lévő értékek. Feladatunk egyrészt felkutatni, másrészt menedzselni, megnézni, hogy további támogatást igényelnek vagy a piacra szeretnének lépni. Segítjük őket a folyamatokban – fogalmazott Pesti Imre, a szövetség elnöke.

 

 

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a közfoglalkoztatási rendszer 2011-ben indult el Magyarországon, amely a gazdasági világválság okozta munkanélküliséget hivatott javítani. Kiemelte: az elmúlt években országos szinten csökkent a közfoglalkoztatottak száma, ami azt jelenti, hogy egyre többen tértek vissza az elsődleges munkaerőpiacra.

– 2016-ban, az országos számok alapján a közfoglalkoztatottak havi átlagos száma meghaladta a 230 ezer főt. Ma a közfoglalkoztatottak havi átlagos száma 65 ezer fő körül van, tavaly 70 ezer fő volt. Ezek a számok azt mutatják, hogy azoknak, akik ennek a foglalkoztatási formának a keretében szocializálódtak, megváltozott a munka világához való hozzáállásuk, tapasztalatot szereztek – hangsúlyozta Réthy Pál.

 

 

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja beszédében elmondta: a jubileumi programon 9 járásból 55 vármegyei települési önkormányzat mutatja be az értékteremtő programban elért eredményeit és előállított termékeit. A rendezvényen a kormányhivatal egy állásbörzét is rendezett, ahol a közfoglalkoztatásban dolgozók találkozhattak a vármegyei munkáltatókkal és lehetőséget kaptak arra, hogy belépjenek az elsődleges munkaerőpiacra.

– Amikor azt mondták ezelőtt sok évvel, hogy a közfoglalkoztatás zsákutca, mi nem hátráltunk, hanem a települési vezetőkkel közösen kialakítottuk a közfoglalkoztatás értékteremtő, emberközpontú és családalapú rendszerét. Minden termék, minden szolgáltatás és épület mögött van egy név, egy település és vannak emberek – emelte ki a főispán.

 

 

A térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Békés vármegyében 2016-ban 16 ezer közfoglalkoztatásban dolgozót tartottak számon, ez mára mintegy 4 ezer főre csökkent.

– Több esztendeje olyan vármegyei adataink vannak, amelyek azt igazolják, hogy évről-évre csökken a munkanélküliek, álláskeresők száma. Ez még akkor is igaz, ha a járvány időszakát tekintjük, vagy a mostani háborús időszakban, amikor a munkáltatók is bizonytalanabb helyzetben vannak. Ennek dacára kedvezőbbek a mutatóink, mint korábban voltak és ez bizakodásra ad okot – fogalmazott Herczeg Tamás.

A megnyitó zárásaként Békés Vármegye Értékteremtő Közfoglalkoztatási díjban részesült Békés, Szarvas, Mezőhegyes város önkormányzata; Almáskamarás, Méhkerék, Biharugra és Kétsoprony község önkormányzata; továbbá az Orosházi Járási Hivatal és a Mezőkovácsházi Járási Hivatal foglalkoztatási osztálya.

A kiállítás igazi színes kavalkád volt a nap folyamán a békéscsabai Szent István téren.

 

További programok »

Gazdaság

FEL