Hetedik alkalommal nyílt közfoglalkoztatási kiállítás Békéscsabán

2019. szeptember 11. 13:59 | Papp Ádám Sándor

Immár hetedik éve rendezi meg a Békés Megyei Kormányhivatal a Közfoglalkoztatási Kiállítást. Idén 59 megyei település mutatta be a közfoglalkoztatottak által megteremtett, helyi értékeket.

A békési fúvószenekar koncertjével és a zsadányi mazsorett egyesület bemutatójával kezdődött meg a VII. Békés Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítás szerdán, Békéscsaba főterén. A megnyitón a Békés megyei kormánymegbízott elmondta: a cél az értékteremtés és a hagyományőrzés.

– Néhány évvel ezelőtt, amikor a kormány útjára indította a közfoglalkoztatási programot, sokan egy lyukas garast sem adtak volna azért, hogy ennek a munkának értékteremtő ereje van. De az élet rácáfolt erre, mert itt állunk és ha körbenézünk a téren, akkor azt látjuk, hogy Békés megye településeinek több, mint 80 százaléka jelen van. Csak azok tudják, hogy hová érkeztünk, akik látták, hogy honnan indultunk. Békés megye önkormányzatai értéket teremtettek – fogalmazott a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Takács Árpád.

A térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a közfoglalkoztatottak száma a 2016-os csúcsot követően folyamatosan csökkent, amely azt jelenti, hogy egyre többen találnak állást a nyílt munkaerő piacon. 

– Békés megyéről is elmondható az országos tendencia, miszerint évek óta csökken a közfoglalkoztatottak száma. Ez azt a fontos értéket jelenti, mely szerint azok, akik korábban közfoglalkoztatottként dolgoztak, megtalálták a helyüket a nyílt munkaerőpiacon – emelte ki Herczeg Tamás.

A kiállítás hét évvel ezelőtt először Békés megyei kezdeményezésre jött létre, ezt a példát azóta több megye is követi – emlékeztetett Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár. Hozzátette: az ország gazdasági helyzetének javulásával párhuzamosan a hazai foglalkoztatás helyzete is javulásnak indult.

– Az elmúlt évek adatait vizsgálva látható, hogy a közfoglalkoztatásban résztvevők létszáma jelentősen felfutott. 2011-ben 76 000 főről indult, 2016-ban - amely a csúcs volt - 223 500 főre nőtt a közfoglalkoztatásban résztvevők létszáma. 2019 júliusában pedig a havi átlagos létszám 103 000 fő – emelte ki a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára.

Dr. Hoffmann Imre hozzátette: a Belügyminisztérium szeptember 2-án elindította gazdaságélénkítő programcsomagját, amely hozzájárul a hátrányos helyzetű települések felzárkóztatásához. Idén 50 település komplex fejlesztése indulhat meg, amelyből 3 Békés megyei: Kevermes, Kaszaper és Nagykamarás.

 

A közfoglalkoztatási támogatás alakulása

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap "Start-munkaprogram" kiadási előirányzata 2019-ben 180 milliárd forint, amely összeg a közfoglalkoztatásra fordítható.

2017-től kezdődően a közfoglalkoztatásra fordítható forrás évről évre csökkent: 2016-ban 340 milliárd, 2017-ben 325 milliárd, míg 2018-ban 225 milliárd forint állt rendelkezésre országszerte.

A jövő évi költségvetési törvény alapján 2020-ban 140 milliárd forint fordítható majd erre a célra. 

 

Célok és feladatok 2019-ben

A szociális szövetkezetek működési feltételeinek javítását célzó tevékenységek szakmai módszertani támogatása elősegítette, hogy a leendő szociális szövetkezetek vállalkozásként valódi piaci szereplők legyenek.

A 2019-es célok között kiemelt feladat az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezhető álláskeresők közfoglalkoztatásból kilépésének ösztönzése, a roma lakosság lakhatásának, társadalmi integrációjának elősegítése és a korábbi években a közfoglalkoztatásban megvalósított fejlesztések fenntartása, szükség esetén történő fejlesztése.

Idén is kiemelten fontos volt a közfoglalkoztatásban résztvevők képzésének támogatása, amely a munkaerő piaci esélyek javítását segíti elő. 87 ezren vettek részt különböző képzéseken, amelyből 80 ezren sikeresen be is fejezték a képzéseket. Békés megyében 4300 fő volt érintett és közel 4000-en be is fejezték a képzéseket.

 

Közfoglalkoztatásban résztvevők száma

A közfoglalkoztatottak létszáma 2011-től átlagosan 75,8 ezer főről 2016-ra 223,5 ezer főre növekedett - tehát egyre többen vettek részt a programban - majd ez a szám 2017-re 179,5 ezer főre csökkent. 2018-ban 136 775 főt tett ki a közfoglalkoztatottak átlagos létszáma, amely 2019 első hat hónapjában 109 000 főre mérséklődött, 2019 júliusában pedig a havi átlagos létszám 103 100 főt tett ki.

További programok »

Itthon

Forgalomkorlátozások a Szarvasi úton – jó ütemben halad a kerékpárút építése

Békéscsaba önkormányzata a komplex, három fejlesztési elemből álló beruházást a „Békéscsabán, a Szarvasi úton kerékpárút, az Ipari úton és a Tevan Andor utcában gyalog- és kerékpárút, közvilágítás, valamint a Szabolcs utcában kerékpárforgalmi létesítmény létesítése” című, projektben készíti el 930 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.
2020. július 5. 19:39
FEL