A közfoglalkoztatottak mutatták be értékeiket - galériával!

2018. szeptember 5. 17:59 | Szendi Rita

Immáron hatodik éve rendezi meg a Békés Megyei Kormányhivatal a Közfoglalkoztatási Kiállítást, mely célja, hogy a programban résztvevő önkormányzatok bemutathassák az előállított termékeket és a megvalósult eredményeket. 2018-ban már 60 kiállítóval találkozhattak az érdeklődők.

 

 

 

 

Fúvószenekari koncerttel és mazsorett bemutatóval kezdődött meg a VI. Békés Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítás. A megnyitón a megyei kormánymegbízott elmondta: a cél az értékteremtés és a hagyományőrzés.

– Szakítani kellett azzal a kártékony szemlélettel, miszerint a hátrányos helyzetben élők nem tudnak értéket teremteni, az itt élők körében nem lehet megvalósítani a munkaalapú társadalom gondolatiságát és emellett el kellett érnünk azt, hogy a közfoglalkoztatott önbecsülése növekedjen – mondta el a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Takács Árpád.

 

Fotó: Tóth Áron

 

A kiállítással arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a programnak értékteremtő jellege van.

– A mai napon azok az értékek kerülnek fókuszba, amelyek gyakran nem láthatók, mert egy távoli településen jönnek létre és közfoglalkoztatásban dolgozók hozzák létre. A személyes tapasztalatom az, hogy minél kisebb, hátrányosabb helyzetű településre jutok el, annál több fantáziát, kreativitást lehet felfedezni a közfoglalkoztatás megszervezésében – fejtette ki a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Zalai Mihály.

 

Fotó: Tóth Áron

 

A térség országgyűlési képviselője arról beszélt köszöntőjében, hogy mintegy százezerre tehető azoknak a száma, akik a közfoglalkoztatásnak köszönhetően kerültek vissza a nyílt munkaerőpiacra.

– A közfoglalkoztatásra 2011-től a magyar állam Békés megyében több, mint 111 milliárd forintot fordított. Jelentős ez az összeg és felbecsülhetetlen értékű az a haszon, amellyel ez a program jár – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője, Herczeg Tamás.

 

Fotó: Tóth Áron

 

A kiállítás Békés megyei kezdeményezésre indult el, amelyet azóta több megye is követ – emelte ki köszöntőjében Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár.

– A kormány a közfoglalkoztatást kiemelt tevékenységként kezeli, hiszen amellett, hogy forrást biztosít rá, átmeneti jelleggel munkaerőpiaci reintegráló eszközként vezette be. Ennek a törekvésének megfelelően a hazai foglalkoztatás kulcsa elsősorban a potenciális munkaállomány, így az inaktívak, illetve a közfoglalkoztatottak az elsődleges munkaerőpiacra való segítése, illetve a nyílt munkaerőpiacon megjelenő álláshelyek számának növelése. A rendszer bővítéséhez a kormány számos támogatással járul hozzá – emlékeztetett a közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár.

Dr. Hoffmann Imre hozzátette: ebben a térségben a közfoglalkoztatottaknak egyre több lehetőségük van elhelyezkedni a munkaerőpiacon, emiatt évről évre csökken a startmunkaprogramban résztvevők száma.

További programok »

FEL