Megújult a foglalkoztatási főosztály épülete Békéscsabán

2018. március 7. 11:58 | Mikóczy Erika

Megújult a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának, vagyis a korábbi munkaügyi központnak az épülete. A felújítás annak a beruházás-sorozatnak a részeként valósult meg, amelynek keretében tizenegy kormányhivatali ingatlan rekonstrukcióját végzik el az 1,2 milliárd forintos pályázati támogatás jóvoltából.

 

 

A Békés Megyei Kormányhivatal a középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztése tárgyú pályázati konstrukció keretében célul tűzte ki, hogy 11 középület felújításával növeli az energia megtakarítást és csökkenti az épületek energiafelhasználását. Az energiahatékonyság növeléséhez járul hozzá többek közt az épületek hőszigetelése, a nyílászárók korszerűsítése valamint napelemes rendszerek telepítése.

 

Dr. Takács Árpád: Az itt dolgozók mindig hitet és reményt adtak a hozzájuk fordulóknak

 

A foglalkoztatási főosztály megújult épületének átadásán dr. Takács Árpád kormánymegbízott elmondta, hogy a huszonhét éve meglévő hivatalban mindig értékes munka folyt, ami az embereknek hitet adott, reményt adott.

– Az itt dolgozók hitet és reményt adtak a hozzájuk fordulóknak, nemcsak munkaerőt közvetítettek. Békés megyében talán nincs is olyan család, amelynek valamelyik tagja ne kapcsolódott volna az elmúlt huszonhét évben a munkaügyi központhoz, ma már társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztályhoz, illetve a járásokban lévő foglalkoztatási osztályokhoz. Én 1993-van voltam két hónapig munkanélküli, amikor pedig a központhoz fordultam, elmondhatom, hogy nagy odafigyeléssel és kedvesen bántak velem. A központ megelőzte a korát: már akkor ügyfélközpontú, szolgáltató-barát volt, türelemmel fogadtak mindenkit – fogalmazott dr. Takács Árpád, hozzátéve, hogy ma a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya mintaértékű tevékenységet végez, és az egyik legjobb az országban.

A kormánymegbízott kiemelte, hogy azért ilyen eredményes a hivatal, mert a legjobbakkal dolgozik együtt, akik odaadással végzik a munkájukat.

 

Növekszik a foglalkoztatás, csökken a munkanélküliség

 

Dr. Takács Árpád beszélt arról is, hogy míg hat éve 30 ezer volt a regisztrált álláskeresők száma Békés megyében, ma ez a szám 10 ezer körül mozog: növekszik a foglalkoztatás, csökken a munkanélküliség és a közfoglalkoztatásban résztvevők aránya is.  Mint mondta, ahhoz, hogy a megye megtartóereje nőjön, sok mindenre van szükség, de legfőképpen foglalkoztatásra, biztonságra, és jó szakképzési stratégiára. Ez utóbbi érdekében az illetékes kamarákkal, önkormányzatokkal, tankerületekkel, intézményekkel összefogva igyekeznek a jövőbe látni, előrelépni: az év második felében le szeretnék tenni a kormány asztalára Békés megye szakképzési koncepcióját.

Herczeg Tamás, Békéscsaba szociális tanácsnoka a rendezvényen beszélt arról, hogy célszerű a szociális területet nem önmagában, hanem társadalompolitikaként kezelni, ennek pedig része a foglalkoztatás-politika is. Hozzátette, az adatok jól példázzák, milyen hatékony a hivatal munkája, professzionálisan, polgárbarát módon tevékenykednek az ott dolgozók. Hozzátette – hogy hasonlóan sok más békéscsabai intézményhez – most már a körülmények is jobbak lettek.

 

Dr. Horváth Tamás: Könnyebb lett az ügyfelek dolga

 

Dr. Horváth Tamás, a területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy jó irányba halad a kormányhivatalon belül a munkaügyi szervezet. Emlékeztetett arra, hogy 2011 januárjában állt fel a kormányhivatali rendszer, 2013-ban januárjában pedig a járási hivatali rendszer. 2015 áprilisában a  belső integráció valósult meg, múlt év elején pedig megtörtént a járási hivatalok megerősítése. Leszögezte, hogy ez mind-mind fontos lépcsőfok volt a kormányhivatalok életében.

Beszélt arról, hogy egyszerűsödtek több területen az eljárásjogi szabályok, könnyebb lett az ügyfelek dolga, és ingyenes lett például a személyi igazolványok, hatósági erkölcsi bizonyítványok kiállítása.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az országosan a kormányhivatali rendszerben dolgozó mintegy 36 ezer ember összesen 24 millió hatósági ügyet intéz el, ami óriási feladat. Hozzátette, hogy jelenleg 1400 ingatlan van a kormányhivatalok kezelésében vagy használatában, amelyek közül az elmúlt négy évben több mint négyszázat újítottak fel, most a békéscsabait is.

 

 

További programok »

Itthon

FEL