Megújult az agrártudományi egyetem szarvasi kutatóépülete

2022. április 20. 19:11 | Vincze Attila

720 millió forintos európai uniós támogatásból korszerűsítette a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a szarvasi, ceglédi és gödöllői kutatóhelyeit. Az energetikai beruházássorozat részeként megújult szarvasi épületet szerdán avatták fel.

A projektben érintett szarvasi Halászati Kutatóintézet laborépületében három hőszivattyú beépítésével korszerűsítették a fűtési rendszert, valamint homlokzatszigetelés és nyílászárócsere is történt az energiahatékonyság javításának érdekében. Az agrártudományi egyetem rektora, Dr. Gyuricza Csaba elmondta, hogy a fenntarthatóság kiemelten fontos szempont az intézmény életében.

– A fenntarthatóság része az egész egyetem képzési, oktatási programjának és nemcsak az oktatásnak, kutatásnak, hanem a gyakorlatban az egyetem működtetésének is, és ha hosszútávon gondolkodunk egy intézmény működtetését illetően, akkor elkerülhetetlen, hogy ez az energetikában is megjelenjen – fogalmazott a rektor. 

A szarvasi épület ünnepélyes átadása alkalmából a térség országgyűlési képviselője, Dankó Béla kiemelte, hogy az egyetem és a köré rendeződő intézmények olyan szellemi központot biztosítanak a városnak, amely hozzájárulhat a térség fejlődéséhez és a mezőgazdaságban elengedhetetlen generációváltáshoz is.

– 2014 óta 24,5 milliárd forint európai uniós forrás érkezett Szarvasra, ami meglátszik a városon: épül, szépül a település. A fejlesztések érintik az önkormányzatot, magáncégeket, illetve az intézményeket, így az egyetemet is  – ismertette.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a most átadott energetikai fejlesztések révén az intézmény működtetése jelentősen gazdaságosabbá válik, ami a város energiahatékonyságát is javítja.

 

További programok »

Itthon

Az orosházi kórház várja az orvostanhallgatókat és rezidenseket

Ahhoz, hogy az orvostanhallgatók az általános orvosi diplomát megszerezzék, kórházi gyakorlatokon kell részt venniük, amik pontosan szabályozva vannak a tanrendben. Az orvosi diplomát megszerző rezidens orvosoknak pedig szintén kórházi háttér kell, hogy a választott szakvizsgájukat le tudják tenni. Ezeket a gyakorlatokat pedig olyan akkreditált intézményekben végezhetik, mint az Orosházi Dr. László Elek Kórház.
12:08
FEL