Iránytű az élethez: Újra pályaválasztási vásár a CsabaParkban

2023. október 4. 13:45 | Vincze Attila

Megnyílt a Békés Vármegyei Pályaválasztási Vásár szerdán a CsabaParkban. A kétnapos mustrán több mint 100 kiállító várja a fiatal pályaválasztókat, akik többek között a vármegye közép- és felsőoktatási intézményeivel, illetve nagyobb munkáltatóival találkozhatnak.

A megnyitó ünnepségen Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy fontos eseményről van szó, hiszen a digitális világ felgyorsulásával folyamatosan érik hatások a fiatalokat, milyen irányba induljanak el az életben. Szarvas Péter kiemelte: a vásár szemléletesen mutatja be azt, hogy aki Békés vármegyei iskolába jár, milyen lehetőségei vannak a térségben. 

– Békés vármegyének vagy a vármegyeszékhelynek van jelen és jövője. Érdemes olyan szemüvegen keresztül figyelni ezt a kétnapos szimpóziumot, hogy aki a jövőjét itt tervezi nálunk, az reálisan látja a jelent, optimistán látja a jövőt, erre nagy szüksége van az egész vármegyének – fogalmazott. 

A térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy egy ilyen rendezvény az álmok, a lehetőségek és a valóság találkozási pontja lehet a pályaválasztó fiatalok számára. Herczeg Tamás szerint, ha itt megtalálják a diákok a számításaikat, akkor nagyobb eséllyel maradnak hosszútávon Békés vármegyében. 

– Azt remélhetjük, hogyha többen vannak itt, akik foglalkoztatni kívánják az elhelyezkedni vágyókat, vagy akár olyanok, akik egyik pozícióról egy másikra váltanak, akkor ez a bérek növekedését is maga után kell, hogy vonzza – magyarázta. 

Békés vármegye főispánja beszédében a közép- és felsőoktatási intézmények munkáját méltatta, kiemelve, a szakképzést, valamint azt, hogy immár a mérnök szak is elérhető a vármegyében. Dr. Takács Árpád hangsúlyozta, hogy Magyarország jövöjét Békés vármegyében is írják, ezért kell szembemenni azzal a vélekedéssel, hogy innen el kell menni.  

– Itt vannak a jövő emberei, a jövő szakemberei, pedagógusai, kutatói, tudósai, és minden feltétel adott. Nézzenek körül, lelkes kiállítók, munkáltatók, civil szervezetek, kamarák, ezernyi lehetőség, kínálat és milliónyi csoda van körülöttünk – részletezte. 

A kétnapos rendezvényen több mint 100 kiállító van jelen, mintegy negyven iskola és közel harminc munkáltató vesz részt. Újdonság az idei évben a civil falu, ahol a fiatalok önkéntes munkára is jelentkezhetnek. A programok a CsabaPark több területén, a nagysátorban, a szakmai sátorban zajlanak, valamint szabadtéren is várják az érdeklődőket. 

 

Galéria

 

További programok »

FEL