„Azonfelül a színésznőink java itt van… és ez csak jó lehet”

2022. május 11. 15:14 | Such Tamás

A Békéscsabai Jókai Színház június 11-én mutatja be a Sík Ferenc Kamaraszínházban Neil Simon: Furcsa pár című darabját, amelyben az a furfang, hogy ez a vígjáték női változata. Az előadás sajtónyilvános olvasópróbáját szerda délelőtt tartották a színház Vigadójában.

– Egy-egy darabválasztásnál mindig két fontos két szempontot mérlegelünk – mondja Seregi Zoltán, a teátrum direktora –, egyik, hogy a színésznek megfelelő szerepe legyen, illetve, lehetőleg közönségdarabot mutassuk be. Úgy gondolom, a Furcsa pár választásánál mindkét aspektus érvényesül.

Noha elmondása szerint a közönség reakcióját még nem ismerik, de tény, hogy nagyon jó a színdarab, amit egy kiváló rendezővel és remek szereposztással visznek színre.

– Azonfelül színésznőink java itt van, és ez csak jó lehet – fűzi hozzá.

 

Seregi Zoltán és Katkó Ferenc a Furcsa pár sajtónyilvános olvasópróbáján – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Seregi Zoltán és Katkó Ferenc – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Az előadás mai színházi tempóval, az eredeti, 1985-ös játékba röpíti vissza a nézőt: a Jane Fondás-hajpántos-aerobikos-válltöméses-farmerruhás-joggingos feelingbe. Mindezt a kor élénkkék, piros és vörös árnyalatú bútorai és szobanövények közé „komponálva”.

A történet Olive (Kovács Edit), a rém rendszertelen életet élő újságíró és Florence (Fehér Tímea), a rendmániás ex-könyvelő kettősére épül. Miután az utóbbi nőt a férje elhagyta, beköltözik a teljesen kaotikus életet élő újságíró lakásába. Hamarosan Florence nekiáll Olive életében rendet rakni, és ebből lesz a katasztrófa.

 

Veselényi Orsolya, Kovács Edit és Komáromi Anett – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Veselényi Orsolya, Kovács Edit és Komáromi Anett – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Kovács Edit ezúttal jelleme szöges ellentétét mutatja be.

– Persze nekem is vannak olyan helyzetek az életben – meséli –, amikor a kelleténél szétszórtabb vagyok – nyilván ebből fogom felépíteni a karaktert.

Fehér Tímea szerint többször előfordul, hogy olyan szerep találja meg, amely önazonos a saját karakterével – mint ahogy most is –, de olyan is megesik, hogy pont az ellenkezője.

– Az utóbbit sokszor azért szeretem jobban – húzza alá –, mert feszegethetem a saját határaimat; egy olyan terültre tévedhetek, ahol még nem jártam.

 

Kiss Kata és Fehér Tímea – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Kiss Kata és Fehér Tímea – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Katkó Ferenc rendező megemlíti, Neil Simon játékában eredendően a hat nő mellett két mexikói macsó fiú szerepel.

– Nyilván az lett volna az egyszerűbb – jegyezi meg –, hogyha két, nagyon szép fiatalember játssza a szereplőket. Úgy gondolom azonban, hogy minden emberben megvan az a szépség, az a kisugárzás, ami miatt meg lehet őket kedvelni. Nem lehetünk mindannyian kockahasúak és ettől is emberibb a darabábrázolás.

Kérdésemre elmondja, nem volt megijedve, hogy most hat hölggyel dolgozik, hiszen számtalanszor szerepeltek már együtt vagy más alkalommal rendezte őket.

 

Galéria

 

***

Neil Simon: Furcsa pár (női változat) vígjáték két részben

Fordította: Zöldi Gergely

Olive Madison, hírszerkesztő: Kovács Edit Jászai Mari-díjas; Florence Unger, ex-könyvelő: Fehér Tímea; Mickey, rendőrnő: Veselényi Orsolya; Renee, a fázós: Komáromi Anett; Vera, a korlátolt: Nagy Erika; Sylvie, a láncdohányos: Tarsoly Krisztina; Manolo Costazuela: Balázsi Róbert; Jesus Costazuela: Borák Péter III.szh.

 Súgó: Lakatos Viktória; ügyelő: Szepsi Szilárd; díszlettervező: Egyed Zoltán; jelmez: Kiss Kata; rendezőasszisztens: Kristály Alexandra III.szh.

Rendező: Katkó Ferenc

 

További programok »

FEL