Három sárkány, avagy a három nagynéni – debütál az évad utolsó darabja

2024. május 22. 19:00 | Kovács Andrea

Hunyady Sándor egyik legismertebb művéből készült vígjátékot mutatják be pénteken a Békéscsabai Jókai Színházban. A Három sárkány, avagy a három nagynéni című darabot Katkó Ferenc állítja színpadra.

Hunyady Sándor egyik legismertebb műve 1935-ben született. A békéscsabai bemutató sajtónyilvános főpróbáját szerdán tartották.

– Szerettük volna, hogy a néző egy századeleji, karikatúra szerű képet kapjon, és egy élőzenés, könnyed, humoros előadást sikerült összehozzunk. Minden rajzolva van, a díszlet Egyed Zoltán munkáját dícséri, a jelmezek is ehhez a milliőhöz igazodnak. A ruhák, amelyeket Kiss Kata tervezett, a rajzokhoz igazodóan körbe vannak varrva, hogy ugyanúgy meglegyenek a kontúrjaik, mintha tényleg egy karikatúrát látnánk – mondta el Katkó Ferenc, a darab rendezője.

 

Fotók: Balog Zsolt/behir.hu

 

A történet főszereplője id. Csaholyi Balázs három nővérrel, pazar vidéki otthonnal és egy remek fiúgyermekkel büszkélkedhet. Felesége halála után azonban megroppan, inni kezd, a pénz kifolyik a keze közül, ezért vagyonát lánytestvérei gondozzák.

–Kicsit elnyomják a lánytestvérei az általam alakított karaktert, és amikor kiderül, hogy a már felnőtt, jogásznak tanuló fia Budapesten hatalmas adósságokat halmoz fel, az apának kell felutaznia, hogy egyenesbe hozza a fia életét. Idősebb Balázs, aki tíz éve nem tette ki a lábát a birtokról, most végre kiszabadul, belecsöppen a nagyvárosi életbe, és feltett szándéka, hogy csatlakozzon züllött fiához, minden pénzét léha társaságban verve el. Amikor azonban találkozik Annával, fia szépséges szerelmével, megérti, Balázs miért vonzódik a lányhoz. Innentől már szerelmi bonyodalmak is átszövik a történetet, de, hogy mi lesz a vége, azt nem árulhatom el – fejtette ki az idősebb Csaholyit alakító Csomós Lajos.

 


Az idősebb Balázst lánytestvérei – háromfejű sárkányként – mindenhová együtt követik és próbálják kordában tartani az életét, amely számos feszültséget és bonyodalmat okoz.

– Az egységben kellett megtalálni a különbözőségeinket, és egymás között pedig nagyon pontosan felosztani azt, hogy ki milyen feladatot vállal ennen a célnak az elérésében. Ez a "háromfejű sárkány", akit mi alakítunk Liszi Melindával és Wesselényi Orsolyával, nem gonosz, csupán a lánytestvérek másképp képzelik el a jót, mint ahogyan szegény Balázs, és ebből adódik a konfliktus – a szeretet azonbna végig ott munkálkodik bennük – mondta el a Júliát alakító Kovács Edit Jászai Mari-díjas színművész.

A három sárkány, avagy a három nagynéni című darabot május 24-én, pénteken mutatják be a Békéscsabai Jókai Színházban és közel egy hónapig láthatja a teátrum közönsége.

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
15:15
FEL