Az evangélikus nagytemplom mögött építik újra a podsztyenás házat

2019. május 4. 11:28 | Kovács Andrea

Elbontották és új helyére költöztették a podsztyenás házikót. Békéscsaba történetének építészeti jelképe 10 hónapig állt a Szent István téren. Az evangélikus nagytemplom mögött a tervek szerint május 18-án nyit majd újra, és várja programokkal a látogatóit.

 

 

Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából, 2018. július 7-én állították fel a podsztyenás házikót a főtéren.  Azzal céllal, hogy az ünnepi rendezvényekhez kapcsolódóan bemutassa a megyeszékhely népi építészetének egy szép darabját – mondta el a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke. Mácsai Sándor hozzátette: eredetileg három napra készült a házikó, végül 10 hónapig állt a főtéren. Számos programot szerveztek még ide a hagyományőrzők ünnepekhez kapcsolódóan. Augusztus 20-án,  adventkor, november 30-tól egészen december 21-ig műsorokat készítettek, legutóbb pedig ez év március 15-én is programokkal várták a Szent István térre látogatókat.

 

Fotó: Tóth Áron

Az elbontott podsztyenás ház elemeiből az evangélikus templom és gimnázium mögötti területen építik újra fel a házat, ahol 1 évre kaptak közterület-foglalási engedélyt, de szeretnék ha a háznak ez lenne a végleges helye. A Békéscsaba Hagyományörző Kulturális Kör elnöke már tárgyalt a a környéken lévő az intézményvezetőkkel az evangélikus egyházzal, gimnáziummal, a megyei könyvtárral, a szlovák szervezetekkel akik új ötletekkel, programokkal, és sok meglepetéssel készülnek a podsztyenás házikóba.

 

Fotó: Kovács Dénes

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta: Békéscsaba népi építészetének jelképe a ház, a belvárosi történelmi emlékút utolsó előtti állomása is lesz. A Molnár háztól, Békéscsaba legrégebbi lakóházától indul ez a történelmi emlékútvonal, amely a Békési úti Meseházon, a Garay utcai Szlovák Kultúra Házon, át a podsztyenás házon keresztül a főtérig tart. Fontos, hogy múltunk örökségeit megőrizzük és bemutassuk - tette hozzá Herczeg Tamás.

 

További programok »

Kultúra

FEL