Isten éltessen Békéscsaba!

2018. július 6. 19:07 | Zsíros András

Könnyen kézbe vehető, rövid kiadványban foglalták össze Békéscsaba háromszáz éves múltját. A város újratelepítésének évfordulójára készült kis füzet szórakoztató, képregényes formában mutatja be mindazt, amit a magyar lakossággal közösen a szlovák telepesek létrehoztak.

 

 

A megérkezéstől kezdve villantja fel a legfontosabb történelmi mozzanatokat a tenyérnyi füzetecske, amely a jeles évfordulóra készült. Megtudhatjuk például, hogyan építették fel a város szimbólumává lett evangélikus nagytemplomot a vallásukat magukkal hozó szlovákok. Reménység szerint az ünnepségsorozat végén a felújított épületben zajló, hálaadó istentiszteleten újra tele lesznek a padsorok – fogalmazott az egyházközség igazgató lelkésze, Kutyej Pál Gábor. Ha a pár oldal mindent nem is mesélhet el, felidézhet valamit abból az időből, amikor a szlovákság meghonosította a máig élő csabai hagyományokat.

A szlovák önkormányzat elnöke úgy emlékszik, még a hetvenes évek csabai főtere is őrizte az igazi mezővárosi jelleget. Lászik Mihály felidézte az egykori hetivásárok hangulatát ezen a helyen, a városon átvezető kisvasutat, és azt, hogy mindenfelé lehetett szlovák szót hallani az utcákon.

A Mindenki, aki CSABAI! Békéscsaba 300 Fesztivál keretében a Szent István téren, július 7-8-án most újra megelevenedik a forgatag, a jellegzetes podsztyenás (azaz előtornácos) ház, kóstolható lesz a csabai kolbász, hallható lesz a szlovák ének, és egész hétvégén minden az újratelepítés óta eltelt időről szól. A szervezők azonban azt szeretnék, ha később is nyoma maradna nem csak a csabaiak, de az ide látogatók szívében is a háromszáz éves örökségnek. Ezért született meg a kiadvány ötlete.

Gondolatébresztő, gyors olvasnivalót készítettek, hogy még a mai rohanó világban is legyen idő végiglapozni – árulta el az ötletről Kiszely András, a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezetének elnöke. Hozzátette, több éven át tartó kutatómunka és készülés húzódik meg a pár oldalnyi, színes összeállítás, a hozzá kapcsolódó kiállítás, illetve az egész rendezvény mögött.

A 30 ezer példányban elkészült füzet három nyelven, a magyar és az irodalmi szlovák mellett a csabai szlovákok, azaz a tótok sajátos nyelvén is olvasható, és a tervek szerint minden békéscsabai háztartásba eljuttatják majd.

A Mindenki, aki CSABAI! Békéscsaba 300 Fesztivál részletes programja itt tekinthető meg.

FEL