Állványok ölelésében az Evangélikus Nagytemplom

2018. január 20. 06:15 | Zsíros András

Látványos léptekkel halad a Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom felújítása, amelynek épületét nemcsak kívül, de belül is teljes magasságban felállványozták. Az időjárás nem akadályozza a munkát, jelenleg tarthatónak tűnik a nyár végi átadás.

Mintha óriási fém-pókháló szőné be a templom hajójának hatalmas légterét. Több emelet magasságban építették meg az állványzatot a szakemberek, amelynek segítségével egészen a mennyezetig újra tudják festeni a falakat.

Kutyej Pál igazgató lelkész felidézte, hogy a múlt században, az épület előző felújításakor az tartott csaknem egy évig, mire az állványok faszerkezetét megácsolták. Ugyanez a művelet a mai modern technikával mindössze néhány hétig tartott.

Jelenleg a két legnagyobb, a tornyot tartó oszlopok falfűrészelése zajlik, amelybe szakaszosan helyezik be a szigetelő lemezeket. Nagy gondosságot igényel a művelet, hiszen komoly súly nehezedik ezekre a pillérekre, és az egész épületszerkezetre nézve végzetes hatása lenne, ha a torony akár csak az átvágott mintegy két centiméternyit megsüllyedne.

A többi oszlop és az oldalfalak szigetelése már javarészt megtörtént, és már a vakolat felújítása, majd újrafestése következik. Az időjárástól függően pedig hamarosan hozzálátnak a külső falfelület festéséhez is. Minden az eredeti színét kapja vissza.

A templom külsején látható lábazati köveket sorszámozták, a falszigetelés után ezek az eredeti helyükre kerülnek vissza. A sérült, már helyre nem állítható kövek helyére műkő lapokat készítenek, ezeket pedig a falfűrészelés közben keletkezett téglaporral vonnak be, így szinte megkülönböztethetetlenek lesznek eredeti társaiktól.

A gyülekezet lelkésze elárulta, hogy az esetleges váratlan kiadásokra meghirdetett adománygyűjtésre a közösség tagjai áldozatkésznek mutatkoznak. A beruházások költségeire több mint 800 millió forint kormányzati támogatást kapott az egyházközség, amelyből a jaminai templom már megújult, a Hunyadi téren található, szintén a gyülekezet tulajdonában lévő egykori magtár épület ifjúsági centrummá alakítása pedig hamarosan megkezdődik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL