Soltész Miklós: A nagytemplom felújítása a megmaradásunkat szolgálja

2017. december 7. 15:56 | Zsíros András

A kereszténység megőrzéséért, közfeladatok átvállalásáért, valamint az épületeik megújításáért folytatott küzdelmekért mondott köszönetet az evangélikus gyülekezet képviselőinek az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár Békéscsabán.

Soltész Miklós megtekintette a város szimbólumát is jelentő evangélikus nagytemplom felújítási munkálatait, amelyhez a kormány 880 millió forint támogatást ítélt meg tavaly decemberben. Az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta, a célok megvalósítása különösen fontos akkor, amikor a keresztény értékeket egyes nyugat-európai politikusok – ahogy fogalmazott – gyökerestül ki akarják tépni.

- Akkor, amikor egy közösség – legyen az egy város: Békéscsaba, legyen az egy keresztény felekezet: itt most éppen az evangélikus keresztény testvérek – úgy döntenek, hogy megőrzik, újjáépítik templomaikat, és azt nem csak fizikailag újítják meg, hanem lelkileg is megtöltik, az a megmaradásunkat erősíti – emelte ki Soltész Miklós.

Kutyej Pál, a békéscsabai evangélikus egyházközség igazgató-lelkésze az MTI-nek elmondta, a nagytemplom felújítására mintegy 550 millió, a jaminai templomra 150 millió, a gyülekezeti házra 100 millió, a magtárra pedig mintegy 80 millió forintot fordítanak.

Közölte, a nagytemplom felújításával jövő májusra kell szerződés szerint elkészülni, reményei szerint júniusban újra tudják szentelni. A jaminai templom felújítása hamarosan befejeződik, a gyülekezeti házé napokon belül kezdődik és kora tavaszra ér véget. A magtár kivitelezése pedig - ahol a fiatalok számára közösségi teret alakítanak ki - januárban kezdődhet és a tervek szerint júliusra fejeződik be - tette hozzá Kutyej Pál.

Vantara Gyula, a térség országgyűlési képviselője Békéscsaba egyik jelképének nevezte az evangélikus nagytemplomot, amely a reformáció 500. évfordulója alkalmából újulhat meg. Hozzátette, reményeik szerint jövőre, Békéscsaba újratelepítésének és a helyi evangélikus egyházközség létrejöttének 300. évfordulója alkalmából sikerül felújítani a nagytemplommal szemben lévő, annál korábban épült úgynevezett evangélikus kistemplomot is.

Soltész Miklós államtitkár a látogatás alkalmából egyeztetést folytat a választókerület valamennyi egyházi vezetőjével.

 

Forrás: behir.hu/MTI

 

 

 

További programok »

FEL