Extra pénz a felújításhoz – megújul Méhkerék temploma

2021. április 13. 16:32 | Sipos Gábor

A kormány támogatja a hazánkban élő nemzetiségek kulturális, köznevelési és egyházi törekvéseit. Idén országosan 8 milliárd forint jut erre a célra – közölte az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn, a Békés megyei Méhkeréken. Soltész Miklós ennek kapcsán bejelentette: a kormány a helyi román ortodox templom felújításához – az eddigi 5 millió forint mellé – újabb 15 millió forint támogatást ad.

– Nekünk az a feladatunk és felelősségünk, hogy a következő hónapokban, hetekben a gazdaság újraindítása mellett a lelkek erősítését is segítsük – mondta beszédében Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a román határtól pár kilométerre lévő településen, hétfőn. A rendezvényen jelentették be, hogy a már megítélt 5 millió forintos felújítási támogatás mellé még 15 millió forint érkezik Méhkerékre.

A községben él Magyarország egyik legerősebb román ortodox közössége, most az ő templomuk újulhat meg. A kormány támogatásával nemcsak a hitélet erősödésére számíthatnak a helyiek, hanem a felújítás egyben munkahelyeket is teremt.

– A beuházásnak sokszoros haszna van: megszépül a falu, a hitélet erősödik és munkahelyet is teremtünk - hangsúlyozta Soltész Miklós.

A hazánkban élő nemzetiségek kulturális, köznevelési és egyházi törekvéseit a kormány kiemelten támogatja. Az idei esztendőben erre országosan 8 milliárd forintot fordítanak.

– Nagyon pozitívan alakulnak a magyar-román kapcsolatok, és nekünk ezt az összekötő hidat mindenképpen erősítenünk kell – nyilatkozta Kreszta Traján, román nemzetiségi szószóló.

A támogatások odaítélésénél fontos szempont volt a koronavírus-járvány. A magyar kormány szerint a felmerülő fizikális és mentális betegségek gyógyításában az orvosokon túl az egyházaknak is fontos szerepe juthat.

– Nagyon komoly lelki sebeket hagyhat hátra a járvány. Ezek gyógyításában a pszichiáterek, pszichológusok mellett tulajdonképpen az egyháznak és a hitnek van nagyon fontos szerepe. Azért is jött jókor ez a döntés, mert a post-covid rehabilitációnak a része lehet – mondta a térség országgyűlési képviselője, dr. Kovács József.

A nemzetiségek támogatása az öt-hatszorosára emelkedett az elmúlt 10 évben, valamint 130 új templom épült fel és mintegy háromezret felújítottak az egyházakkal közösen.

További programok »

Itthon

Lakástűz-szimulációval a megelőzésért

Lakástűz-szimulációt tartottak pénteken este Békéscsabán. A főtéri „látványosság” elsődleges célja a figyelemfelkeltés volt, hiszen, mint megtudtuk a legtöbb tűzeset egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. A lánglovagok idén eddig összesen 243-szor vonultak tűzhöz, ebből négy tragédiával végződött.
19:01
FEL