Több mint háromezer templom újult meg a Kárpát-medencében

2022. március 20. 08:24 | behir.hu

Több mint háromezer templomot újítottak fel az egyházakkal közösen, és több mint kétszázat építettek a Kárpát-medencében az elmúlt években - számolt be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Szolnokon, a megújult Belvárosi Szentháromság templom ünnepélyes avatásán.

Soltész Miklós arról beszélt, hogy ez a válaszuk a világ mostani törekvésére, amely Észak- és Nyugat-Európa, illetve Észak-Amerika felől érkezik. Beszélt arról, hogy számos dologgal kellett, kell küzdeni: a járvány, a délről érkező migráció ellen. Továbbá a zsidó-keresztény tanítás és a „teremtett világ” értékeit romboló, a fiatalok lelkét elragadni akaró ideológiák ellen, és most „itt van ez a háború” – sorolta.

Soltész Miklós szerint a templomok újításának üzenete: a magyarság megmaradása, a kereszténység továbbadása, mert mindkettő érték. „Mi nem templomot rombolunk és alakítunk át sportcsarnokokká, kocsmákká, mulatókká, muszlim mecsetekké” – hangoztatta. Magyarországon az elmúlt tíz-tizenkét évben a gyakorlat ehelyett az építés és a felújítás. Szolnokon négy templom és egy zsinagóga újult meg, továbbá parókiák, közösségi házak épültek több mint 2,1 milliárd forintból az elmúlt évek során – mondta el.

Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületének fideszes képviselője, az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP jelöltje elmondta: Szolnokon különösen nagy figyelmet fordítanak a közösségteremtésre, az identitás, a lokálpatriotizmus és a hitélet erősítésére, és ebből fakadóan az intézmények, közterek, templomok állapotára is.

Kállai Mária hangsúlyozta: Szolnokon több mint kétmilliárd forintból újult meg a Belvárosi Szentháromság templom, a Magyarok Nagyasszonya Vártemplom, a református és az evangélikus templom, valamint a szolnoki zsidó hitközség kis zsinagógája. Hozzátette: Szolnok térségében több településen történt egyházi fejlesztés az elmúlt évben, egyházi temetők, parókiák, egyházi közösségi terek újultak meg.

Az eseményen Máthé György, a szolnoki római katolikus plébániát korábban évekig vezető esperes-plébános beszámolt a Belvárosi Szentháromság templom felújításának kezdeteiről, majd a plébániát jelenleg vezető Gáspár István római katolikus plébános szólt a jelenlevőkhöz. Ezt követően Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke liturgia keretében áldotta meg a barokk stílusú, műemlék katolikus templomot és használóit, majd a jelenlevők felkeresték a szintén kormánytámogatással megújult református és evangélikus templomot.

További programok »

Itthon

Szarvas Város Napja – 302. születésnapját ünnepli a település

Kedden ünnepelték Szarvason a város újratelepítésének 302., és várossá nyilvánításának 58. évfordulóját. A napot a település három fontos helyszínén kezdték, az Erzsébet ligetben felavatták Sisi szobrát, majd a Letelepedési Emlékkövet koszorúzták meg az Ótemlomnál, ezt követően pedig zászlókat avattak a Történelmi Országközépnél.
2024. július 23. 16:39
FEL