167 millió forintból újították fel a kamuti óvoda épületét

2024. május 16. 15:17 | Fajó Attila

Átadták a 167 millió forintból felújított Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda kamuti telephelyét. Az óvoda a magyar katolikus egyház országos óvodafejlesztési programja segítségével, költségvetési forrásból újult meg. Az ünnepi rendezvényen Soltész Miklós államtitkár és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is részt vett.

A mostani felújítás célja az épület hőtechnikai adottságainak javítása volt, új tetőt és új födémszerkezetet építettek, fedett játszóudvart alakítottak ki. Az öt hónapos kivitelezés során megújult az elektromos és vízhálózat, a kerítés és a belső terek, új bútorokat és eszközöket is vásároltak.

Az országos katolikus óvodafejlesztési programban 1,7 milliárd forintból újultak meg az óvodák az egyházmegyében; a kamutira 167 millió forintot fordítottak.

A püspöki áldás és a feszület az épület falára történő ünnepélyes elhelyezését követően nemzeti színű szalag átvágásával történt meg az épület hivatalos átadása. Soltész Miklós államtitkár köszöntőjében kiemelte: jelen fejlesztéssel célzottan a vidék kis településeit kívánták segíteni.

- Vannak a nagyvárosok Szeged, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza és sorolhatnám tovább, akár a Dunántúlon is. Szükség van rájuk, vonzás körök, sok minden hozzájuk tapad és fűz minket, de hogyha vidéken nem segítünk, a legkisebb falvakban is nem segítünk sok-sok módon akkor az a helyben maradást gátolja és annak következménye az elvándorlás - mondt az államtitkár.

A Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda épülete már 1963 óta ad otthont a kisgyermeknevelésnek. Az energetikai felújítást a helyi önkormányzat 2018-ban végezte el. Az intézménybe jelenleg 28 gyermek jár, így csaknem teljes telítettséggel működik.

Galéria

További programok »

Itthon

FEL