Herczeg Tamás: Azokat ünnepeljük, akiknek a haza mindennél fontosabb

2022. március 15. 13:37 | Erdei-Kovács Zsolt

A térség országgyűlési képviselője mértékadó beszéddel köszöntötte a nemzeti ünnepen összegyűlteket, majd átadták a „Békéscsabáért” és a Békéscsabai Életműdíj” kitüntetéseket.

Verőfényes napsütés, kellemes, kora tavaszi idő, valamint az alkalomhoz illő műsor fogadta a Szent István térre érkező csabaiakat és a vendégeket. Az érdeklődők szép számmal jöttek, a Kossuth téri térzene, majd koszorúzás után a néptáncosok és más hagyományőrzők felvonulása vonzotta a tekinteteket. A békési megyeszékhely főtere megtelt, életteli forgatag kerekedett, rég nem tapasztalt közösségi esemény jött létre Békéscsabán.

 

Koszorúzás március 15.-én. Fotó: behir.hu/V.D.

 

Az ünnepélyes, katonai tiszteletadás mellett vezényelt zászlófelvonást követően Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője Petőfi Sándor Voltak fejedelmek című versének sorával köszöntötte a megjelenteket. Az idő igaz, s eldönti, ami nem az – harsogott a hangszórókból. Az országgyűlési képviselő említést tett a szabadságharc helyi alakjairól, azokról a bátrakról, akik az életüket áldozták a hazáért.

– Az akkor 24 ezres lélekszámú Csabán 1848 nyarán az első nagy mozgósítás alkalmával 1700 önkéntes férfit írtak össze – emlékeztetett. Hangsúlyozta, nem volt hiábavaló az áldozatuk, előmozdították a nemzet ügyét.

– Magasztos, emelkedett hangulatú nap ez és akkor is az volt, amikor az állam korlátok közé szorította az emlékezést. A csabai olyan, emelt fővel járó büszke ember, aki nem hagyja magát megtéveszteni, felelősséget vállal és mindig részt vesz a közügyek alakításában – fejtette ki Herczeg Tamás, majd kitért arra is, hogy ez az ünnep mindannyiónk személyes emléke, s minden csabai büszke lehet az elődökre. Kiemelte, hogy a kokárda a legfontosabb forradalmi jelkép, ami a külső hatalommal szembeni függetlenséget testesíti meg és ez az eszme ma is meghatározó.

 

Galéria

 

– Azokat ünnepeljük, akiknek a haza mindennél fontosabb volt, azokat, akik a függetlenséget és a szabadságot választották és elég erősek voltak ahhoz, hogy ezért meg is küzdjenek – foglalta össze, leszögezve: hozzájuk hasonlóan mi sem hagyhatjuk, hogy elvesszen az, amit az elődeink elértek. Beszédében feltette a kérdést, illik-e március 15-én politikáról beszélni? Válasza szerint igen, hiszen március 15-e maga a politika – fogalmazott. Petőfi és társai nem féltek a kívülről jövő véleményterrortól és a fegyveres támadástól, nem roppantak össze a kihívások súlya alatt, ellenben megragadták saját sorsukat.

– Vigyáznunk kell arra, hogy a történelemkönyvek lapjain úgy szerepeljen ez az időszak, hogy az unokáink elégedettek lehessenek velünk, a döntéseinkkel, az elhatározásainkkal – részletezte. Megemlítette azt is, hogy tőlünk néhány száz kilométerre háború dúl, ezért ki kell állnunk szomszédunk szuverenitása mellett. – Most hazánk biztonsága, nyugalma, békéje a tét, felelősen és megfontoltan kell döntenünk az összetartozás és a szolidaritás jegyében. 174 évvel ezelőtt is arra volt szükség és most is azt kívánjuk, hogy legyen felelős nemzeti kormányunk és Magyarországon, valamint a megyében békében, biztonságban, jólétben élhessünk – foglalta össze végül.

A beszédet követően Szarvas Péter polgármester átadta a „Békéscsabáért”, valamint a „Békéscsabai Életműdíj” kitüntetéseket. Előbbit Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó vehette át, aki éppen 50 évvel ezelőtt, a mücheni ötkarikás játékokon nyerte el az aranyérmet. Mint mondta, a szörnyű tragédia, az izraeli sportolók meggyilkolása után kellett megmutatnia a világnak, hogy van egy kis ország, Magyarország, amelyre érdemes odafigyelni. Hozzátette, hogy mindig is büszke volt csabai kötödésére, arra, hogy ide tartozhat.

 

 

A „Békéscsabai Életműdíjat” Vánsza Pálnak, a POFOSZ Békés megyei elnökének adta át a városvezető, aki meghatottan szólt arról, hogy milyen sokat köszönhet Fekete Pálnak, a békéscsabai önkormányzatnak, valamint a feleségének és a gyermekeinek.

A hivatalos ünnepség záróakkordjaként az állami kitüntetetteket méltatták, majd pedig a Jókai színház művészeinek Ragyogj te ébredő hazám című műsora volt megtekinthető.

További programok »

FEL