Átvette a Békéscsabáért díjat Gedó György

2022. március 15. 12:52 | behir.hu

Az egykori sportoló az elismerést a március 15-ei ünnepségen vette át a békéscsabai városháza előtt.

Amint az a méltatásban elhangzott, Gedó György 1949. április 23-án született Újpesten. Orvosi tanácsra, anyja betegsége miatt került a család Békéscsabára. Gedó György ekkor 2 esztendős volt. A helyi Békéscsabai Előre-Építők SK-ban ismerkedett meg az ökölvívás alapjaival. 16 esztendős koráig élt a városban, ezt követően Budapestre került, sportpályafutását is a fővárosban folytatta. A legnagyobb sikereit a Vasas SC-ben érte el.

Gedó György nyolc alkalommal nyert magyar bajnoki címet, négy olimpiára (1968, 1972, 1976, 1980) vívta ki a részvételi jogot. Rajta kívül nincs még egy olyan magyar ökölvívó, aki hasonló mutatóval büszkélkedhet. Pályafutása csúcsára éppen 50 esztendővel ezelőtt, 1972-ben jutott fel. A müncheni olimpián papírsúlyban olimpiai bajnoki címet nyert, ő a 101. magyar olimpiai aranyérmes.

Aranyérme mellett kétszer volt 5. helyezett az ötkarikás játékokon (1976-ban, 1980-ban). Két alkalommal nyert Európa-bajnoki címet, és egyszer volt harmadik helyezett. Háromszor érdemelte ki az Év Ökölvívója címet.

Statisztikai mutatója egészen elképesztő: 597 hivatalos mérkőzésen összesen 588 alkalommal győzött, ebből 57-szer kiütéssel. Sok szakember a 70-es évek legjobb amatőr ökölvívójának tartja – világviszonylatban!

Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy az olimpiai bajnokok életjáradékot kaphatnak. Gedó György ma is aktív, rendszeresen jár élménybeszámolókra, sporteseményekre, a Magyar Olimpiai Akadémia rendezvényeire. A Magyar Ökölvívó Szövetség – szaktanácsadóként – számít szakmai észrevételeire.

Mindig büszke volt békéscsabai éveire, nyilatkozataiban rendszeresen megemlíti, hogy páratlan pályafutása a békési megyeszékhelyről indult,, az ökölvívás alapjait a viharsarki szakemberektől sajátította el. A mai napig nagyon szívesen jön haza gyermekkora színhelyére, Békéscsabára.

További programok »

Itthon

Autómentes világnap: A Kölcsey utcai ovisok is rollerre és bringára pattantak

Ha nem is világszinten, de békéscsabai viszonylatban erőteljesen felhívta a figyelmet néhány intézmény az autómentes világnap jelentőségére. Ezen a napon többek között a Kölcsey utcai ovisok is bringán, rolleren kerülték meg többször az intézményt. A kisebbek, nagyobbak és az őket kísérő rendőrök, valamint óvodapedagógusok jó időben tölthették meg jó kedvvel és zsivajjal az utcákat.
2023. szeptember 22. 15:47
FEL