Békéscsabáért kitüntetésben részesült Pásztor József

2024. március 17. 18:36 | behir.hu

A békéscsabai futball legismertebb, legsikeresebb alakja március 15-én vette át az elismerést.

Pásztor József a napokban ünnepli 70. születésnapját, hisz 1954. március 20-án született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavecsellőn, és 2024-ben lesz 50 éve annak, hogy Békéscsabára költözött, és azóta is a városban él, tevékenykedik.

A békéscsabai futball legismertebb, legsikeresebb alakja. A Békéscsabai Előrében ő játszott a legtöbb élvonalbeli mérkőzésen (361-szer), ő lőtte a legtöbb gólt (45-öt). Az 1974-es kezdetektől 14 NB I-es bajnoki idényben lépett pályára lila-fehér színekben, és 13 szezonban talált be az ellenfelek hálójába. Ilyen mutatókkal senki más nem büszkélkedhet.

Emellett ő az egyetlen, aki csabai futballistaként gólt szerzett a nemzeti válogatottban. A nemzeti tizenegyben 9 alkalommal kapott lehetőséget. Ugyancsak az egyedüli csabai labdarúgó, aki kiérdemelte a sportszaklap osztályzatai alapján az Év Játékosa címet (1978-ban). Magasabb szinten kizárólag a Békéscsabai Előre játékosa volt. Teljesítményét, egyedi játékstílusát irodalmi alkotásokban is megörökítették.

Edzőként is maradandót alkotott. Nála több alkalommal senki sem ült a csabai kispadon, az élvonalban összesen 160-szor vezette csatába játékosait, de a másodosztályban is csúcstartó 203 mérkőzéssel. Szaktudására, elismertségére jellemző, hogy hat alkalommal nevezték ki az első csapat edzőjévé, ami megint csak példátlan a csabai labdarúgás történetében.

Minden idők legkiemelkedőbb élvonalbeli bajnoki szereplése is az ő szakmai irányítása alatt történt: kétszer végzett 5., egyszer pedig (az 1993/94-es bajnoki szezonban) 3. helyen az általa irányított együttes. A másodosztályban kétszer vezette bajnoki címre a csabaiakat, amely ugyancsak egyedülálló helyi futballsportunk történetében.

A Békéscsabai Előre mellett éveken át segítette edzőként az ugyancsak békéscsabai Jamina SE csapatát is.

Az utóbbi években a Békéscsaba 1912 Előre szakmai igazgatójaként, illetve a sportszervezet tulajdonosának szaktanácsadójaként tevékenykedett. Aktív tagja az Önkormányzat munkáját segítő Sportszakmai Tanácsadó Testületnek.

Pásztor József öt évtizede a békéscsabai labdarúgás legismertebb és legnépszerűbb szereplője, emblematikus alakja. Kiemelkedő sportpályafutása, békéscsabai szinten páratlan edzői sikerei egyaránt máltóvá tették arra, hogy a „Békéscsabáért” kitüntetésben részesüljön.

– Amikor húsz éves voltam, nem sejtettem, hogy ötven év múlva is Békéscsabán leszek, arra meg tényleg nem gondoltam, hogy valaha is ilyen nagy elismerésben részesülök – fogalmazott az ünnepséget követően Pásztor József a behir.hu-nak. 

További programok »

FEL