Az első világháborúban harcoló 101-es gyalogezredre emlékeznek Békéscsabán

2018. november 7. 13:09 | Kovács Andrea

Az első világháború befejezésének és a békéscsabai 101-es honvéd gyalogezred hazatérésének 100. évfordulója alkalmából tartanak ünnepi megemlékezést Békéscsabán, november 16-án.

 

 

Az első világháborúban harcoló 101-es gyalogezrednek nagyon sok békéscsabai, illetve Békés megyei tagja volt. A hazáért harcoló katonák között sok esett el a szerbiai, galiciai vagy olasz fronton – hangsúlyozta a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester. Erre emlékezve, a Magyar Honvédséggel, illetve a Békés megyei Védelmi Bizottság szakembereivel közös ünnepséget tartanak Békéscsaba központjában. A szervezők a rendezvénnyel leróják kegyeletüket a hős katonák előtt, illetve arra emlékeznek, hogy nagyon sokan közülük az életüket áldozták a hazáért – mondta a polgármester. Bemutatta azt a kiadványt is, amelyet az első világháborúban végig harcoló, Dr. Gali Károly főhadnagy kézirata alapján, három évvel ezelőtt a Munkácsy Mihály Múzeummal közösen adtak ki.

A Szabadság téren, illetve a Szent István téren november 16-án megrendezendő emlékünnepségen a látványos programok között lesz felvonulás, illetve különböző honvédelmi bemutatók, országos katonai szervezetek részvételével. A rendezvény egyik legfontosabb eseménye a katonai eskütétel lesz, amely 22 éve nem volt Békéscsabán – mondta Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 11. Előkészítő Részleg vezetője. Az önkéntes katonák eskütételén 100 Békés, Bács-Kiskun, illetve Csongrád megyei katona vesz majd részt.

További programok »

FEL