A 101-es gyalogezred nyomában - száz önkéntes tett esküt Békéscsabán

2018. november 17. 10:55 | Horváth Szabolcs

November 16. az I. Világháború befejezésének dátuma és az az időpont, amikor száz évvel ezelőtt a 101-es gyalogezred hazatért Békéscsabára. Előttük tisztelgett pénteken a város, a helyi hagyományőrző egyesület pedig különleges tárlatot nyitott meg. Az ünnep fényét tovább emelte, hogy száz önkéntes területvédelmi tartalékos katona tette le esküjét.

 

 

Különleges korabeli relikviák, képek, könyvek, használati tárgyak láthatók a podsztyenás házban a Szent István téren. A tárlat különlegessége, hogy minden darab eredeti és az érdeklődők nemcsak nézhetik, meg is foghatják azokat.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

 

- Rendkívül különleges dolgokat lehet itt látni. Többek között olyan, a háború frontjain készült eszközöket, amelyeket a hadifoglyok készítettek. Olyan fotókat, amelyek azt a hangulatot adják vissza, amit talán nem is merünk felidézni. Azt, hogy milyen is lehetett nagyapáink korában - fogalmazott Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke.

A 101-es gyalogezredben harcoló hős katonák neve is több helyen olvasható a kiállításon fellapozható dokumentumokban. Őket Békés megyéből toborozták és több mint ötven hónapot töltöttek a frontokon.

- Róluk emberséggel és felelősséggel gondoskodom. Isten engem úgy segéljen! - pénteken délelőtt száz önkéntes tartalékos katona tette le az esküt a haza szolgálatában a békéscsabai Szent István téren.

- Olyan férfiak és nők állnak előttünk, akik úttörő szerepet vállaltak az átalakuló, fejlődő Magyar Honvédség életében és így a haza, az otthon védelmében, szolgálatában. Hiszem és vallom, hogy az emberek biztonságérzete és az ország honvédelmi képessége is növekszik, ha az állampolgárok nemcsak puszta szemlélői, hanem aktív résztvevői is a helyi védelmi feladatoknak - hangsúlyozta Szabó László dandártábornok, a Magyar Honvédség megbízott parancsnokhelyettes.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

 

Ehhez hasonló esemény legalább 22 éve nem volt Békéscsabán. Szarvas Péter polgármester kiemelte, a záróesemény többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy az újratelepítést követő időszakban számos alkalommal kellett békéscsabai, Békés megyei katonáknak helytállni forradalomban, háborúban a hazát védve, akár életük kockáztatása árán is.

- Felmenőink hitvallása az egyedüli garancia arra, hogy a 170 évvel ezelőtt talpra állt magyar talpon maradhasson. Ez az örökség azóta is érvényes. Ma is magyar katonák gondoskodnak Magyarország védelméről, továbbá számos országban szerepet vállalnak az emberek biztonságának megteremtése érdekében - hangsúlyozta Takács Árpád kormánymegbízott.

 

További programok »

FEL