A nagy háborúból hazaért katonákra emlékeztek Békéscsabán

2019. november 16. 16:11 | Gyemendi Réka

101 évvel ezelőtt a 101. K.U.K Gyalogezred hazaérkezett az I. világháborúból. Az évforduló alkalmából megemlékezést szerveztek a Szabadság téri 101-es emlékműnél, Békéscsabán. A megemlékezésen beszédet mondott Takács Árpád kormánymegbízott, Apáti Zoltán dandártábornok és Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is.

Az esemény a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte elsőként a megemlékezőket. A kormánymegbízott úgy fogalmazott: a helytállás, a hősiesség, az önfeláldozó hazaszeretet és a katonai erények előtt hajtunk fejet.

– Az 1883-ban alapított gyalogezred 1914. augusztus 2-án vonult el a háborúba, és augusztus 3-án esett át a tűzkeresztségen. A harcok során többször arattak győzelmet, szenvedtek el vereséget, de véglegesen soha nem szűntek meg. A világháborút lezáró fegyverszünet után, zárt rendben, stratégiai vereség nélkül hagyták el az Isonzó völgyét. A gyalogezred hős katonái 101 esztendővel ezelőtt, november 16-án, hajnali három órakor, 52 hónapnyi távollét után, fegyelmezetten tértek haza Békéscsabára. Nekünk, a hálás utókornak kötelességünk fejet hajtani a dicső elődök emléke és hőstettei előtt. Esküt tettek házra, hazára, lobogóra, amelynek színe a piros fehér és a zöld. Elvtelen prádikátorok erre ma azt mondják, hogy csak színek, meghaladott és kiüresedett jelképek. De a magyarság a színekben az erőt, a hűséget és a reményt örökre saját eszméjének válaszottta. A magyar katona ma is az élete feláldozására tesz esküt ha kell – fogalmazott a kormánymegbízott. 

– A honvédelem nemzeti ügy, valamennyi állampolgár kötelessége. Felsimerte ezt Magyarország Kormánya és elindította a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési programot, amely az elmúlt 25 év legnagyobb, legkomplexebb és legátfogóbb haderőfejlesztési programja. Ennek köszönhető, hogy 2017-ben már 8 ezren, ma pedig 9 ezren szolgálják tartalékos formában a hazát – ismertette a kormánymegbízott.

Ezt követően Apáti Zoltán dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese mondott beszédet.

– A hazatérőknek nem csak a háború rémséges emlékeivel, az elhunyt bajtársak iránt érzett fájdalommal kellett megbirkózniuk. Az 52 havi szolgálatból hazatérve egy gyökeresen megváltozott világba kellett, hogy beilelszkedjenek. Testi-lelki megpróbáltatásokok után kellett újból helytállniuk, a vesztes háború emlékeivel megbírkózni, újból építkezni. Minden tisztelet megilleti őket –  fogalmazott Apáti Zoltán.

 

 

A dandártábornok hangsúlyozta: a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101-es Területvédelmi Zászlóalj a gyalogezred szellemi örökösének tekinti magát, fontosnak tartja az emlékezést, a tisztelgést az elődök előtt. Egy éve, ezen a napon Békéscsaba főterén 100 önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt, és megkoszorúzták a Szabadság téri emlékművet. Az akkor hagyománytemetőnek ígért rendezvényt az idén is, és reményeik szerint a jövőben is folytatják. 2020-ban szeretnének esküt is szervezni erre a napra, továbbá tervezik a 101. Gyalogezred eredeti zászlójának és egyéb ritka relikviáinak kiállítását a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

A megemlékező beszédek után a jelenlévők a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium diákjainak énekes-verses műsorát hallgathatták meg.

 

 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere zárta a megemlékezést. Beszédében kiemelte: tavaly ünnepeltük Békéscsaba újratelepítésének háromszázadik évfordulóját, melyen megemlékeztek azokról, akiknek sokat köszönhet a város.

– A tavalyi évben sem múlt el úgy esemény, hogy ne gondoltunk volna vissza a 101-es gyalogezredre. A háború nem barátság, nem a szeretetről szól. A háború sérülés, borzalom, tragédia, vér, vagy halál. Tudták, tudják ezt a magyar katonák. Amikor a 101-es gyalogezred elindult a háborúba, abban reménykedtek, hogy az rövid lesz. De az első nagy háború jóval hosszabb lett, több mint 4 éven keresztül tartott. A katonák pontosan 101 éve tértek haza. Vérüket, végtagjaikat, életüket áldozták a hazáért – mondta el záróbeszédében a polgármester. Szarvas Péter kitért arra is, hogy a kommunizmus idején a Szabadság téren látható obeliszket 1950-ben lebontották, de Fekete Pálnak, Békéscsaba dízspolgárának köszönhetően 1956-ban újjáépítették.

A jelenlevők ezután megkoszorúzták a 101-es mlékművet, végül pedig elhangzott a Szózat.

Galéria

 

 

További programok »

FEL