A jövő reménységeinek szerveztek haditornát Békéscsabán

2017. szeptember 29. 18:57 | Szendi Rita

Lövészet, gránátdobás, akadálypálya – csak néhány azok közül a feladatok közül, amelyeket kipróbálhattak a haditornán az általános és középiskolás diákok. Immár 17. alkalommal rendeztek olyan versenyt Békéscsabán, amelyen a katonai kiképzés és szolgálat feladataival találkozhattak a fiatalok.

A négy főből álló csapatokra több feladat is várt.

– Fegyveres lövészet géppuskával, fegyverszétszerelés és összerakás, valamint a kedvencem, a mátrix, amikor tájékozódni kell egy térkép alapján – árulta el az egyik résztvevő, Molnár Gábor.

A szervezőknek az a célja a rendezvénnyel, hogy a fiatalok betekintést nyerhessenek a magyar honvédség munkájába.

– Magyarországon minden megyében megrendezik ezt a honvédelmi versenyt, immáron 17 éve. A MATASZ kezdte el ezt szervezni, később kapcsolódott be a Magyar Honvédség és így a katonai igazgatási iroda is, a középpontban pedig egyértelműen a honvédelem és a honvédelmi nevelés van – emelte ki Lipták József őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője.

 A térség országgyűlési képviselője a rendezvény megnyitóján kiemelte: csak egy közösség tud megnyerni egy csatát, egyedül nem szállhatunk harcba.

– Itt a hetedik és nyolcadik osztályos diákok, valamint középiskolás tanulók vannak. Egy kicsit erőnlétileg is összeszedik magukat, egy kicsit a számítógép virtuális világából is kilépve elindulnak a közösség felé – fogalmazott Vantara Gyula országgyűlési képviselő.

Az esemény fővédnöke számára ez érzelmi kérdés is, hiszen elárulta, katonai főiskolán végzett, és a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) is alelnöke volt.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a megváltozott biztonsági környezetben minden nemzet készüljön arra, hogy a fiatalokat felkészítse azon lehetséges veszélyforrások elhárítására, amelyek most a világban körülöttünk vannak. Ne legyen erre szükség és nagyon remélem, hogy nem lesz, de mindenképpen fontos az, hogy megtanulják az elhivatottságot, a kitartást, legyenek bátrak és erősek – fejtette ki a dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A résztvevők az airsoftot és a szablyavívást is kipróbálhatták, valamint megtekinthették a rendőrség, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás bemutatóit is. Újdonságként az önkéntes tartalékos jelentkezők ezen a rendezvényen írhatták alá szerződésüket, Békés megyéből hatan jelentkeztek.

– Az a döntés született a honvédelmi vezetés részéről, hogy Magyarország polgárait fel kell készíteni arra, hogy egy esetleges váratlan helyzetben határozottan, szervezetten és gyorsan tudjanak reagálni. A területvédelem lényege, hogy mint egy védőoltás a magyar polgárokat beoltsuk, felvértezzük azokkal a katonai ismeretekkel, ami egy ilyen veszélyhelyzetben szükséges – fogalmazott Takács Attila dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka.

A jelentkezők feladata az első időszakban az alapkiképzés teljesítése lesz, majd a felkészülést követően már különböző katasztrófavédelmi eseményeknél tudnak segíteni.

 

 

További programok »

FEL