Az ápolókat ünnepelték a Békés Megyei Központi Kórházban

2018. február 21. 08:19 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Február 19-e nem csak az első katonai kórházat létesítő és felügyelő női ápoló, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója, hanem öt éve a Magyar Ápolók Napja is egyben. Ebből az alkalomból köszöntötték kedden a Békés Megyei Központi Kórház egészségügyi szakdolgozóit és ápolóit. Az eseményen kitüntetéseket is átadtak az év szakdolgozóinak.

A Kossuth Zsuzsanna-emlékmű koszorúzásával kezdődött az ünnepség Gyulán. Ezt követően az intézmény főigazgatója köszöntötte a kórház dolgozóit.

– Az egészség életünk alapértéke. Fontosságát mégis gyakran saját vagy hozzátartozónk betegsége idején értékeljük. Éppen úgy, mint az ápolók tevékenységét, amit betegség esetén, kiszolgáltatott helyzetünkben veszünk csak észre. Az ápolás társadalmi fontosságát ismerték fel, amikor a kormány felvállalta a hosszútávú elismerési rendszer kiépítését - emelte ki dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa.

Az eseményen négy kitüntetést adtak át az intézményben dolgozó ápolóknak kiemelkedő szakmai munkájukért. Az év szakdolgozója Papp Ida, a dr. Réthy Pál Tagkórház diabetológiai szakápolója, Petrovszki Tünde, a Pándy Kálmán Tagkórház mozgásszervi rehabilitációs osztályának főnővér-helyettese és Szekeres Éva Marianna, a Megyei Onkológiai Központ gyulai szakápolója lett. Kónyáné Biri Andrea is évtizedes, kiemelkedő munkájáért vehetett át oklevelet.

– Ez a hivatás nagyon szép, nagyon csodálatos és iszonyatosan nehéz mind fizikálisan, mind mentálisan. Ugyanakkor azt hiszem kárpótolja mindennemű fáradtságunkat az elismerés, amit a betegek arcán lát az ember, illetve az a visszajelzés, amit a kollégáktól kapunk - mondta Kónyané Biri Andrea, a Pándy Kálmán Tagkórház Kórházhigiénés Osztályának epidemiológiai szakápolója és diplomás ápoló.

A gyulai eseményen a tiszteletbeli ápolókat is köszöntötték, illetve egy tiszteletbeli ápolót is avattak a gyulai tagkórház könyvtárosa, Kárpáti Zoltánné Tölgyesi Ágnes személyében. Köszöntötték Kuti Árpádné Romvári Évát is, aki hétfőn Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át.

– Az egészségügy alapja – nemcsak Magyarországon, hanem minden országban – az ápoló, hiszen ők vannak a nap 24 órájában a betegágy mellett. Nem véletlenül, hogy számos külföldi cikk is leírja, hogy az egyik legnehezebb női hivatás, hiszen nemcsak szellemileg és tudásban kell nagyon sokat nyújtani, hanem fizikailag is egy nehéz feladat - hangsúlyozta Mészáros Magdolna, a Békés Megyei Központi Kórház ápolási igazgatója.

Ezzel a rendezvénnyel zárult a Kossuth Zsuzsannára emlékező programsorozat és vette kezdetét a Semmelweis Emlékév.

 

További programok »

FEL