Az államalapítás ünnepén adták át a felújított Molnárházat

2022. augusztus 20. 11:10 | behir

Békéscsaba legöregebb háza, a Molnárház, amelynek a felújítás utáni átadó ünnepséget az államalapítás ünnepségsorozata köré szervezték.

Mint arról korábban beszámoltunk, a város által támogatott beruházás célja az volt, hogy a több mint 200 éves épület értékesebb és hosszútávon is fenntarthatóbb legyen. 

Az augusztus 20-ai átadóünnepségen (a tegnap Magyar Éremrend Lovagkereszt kitüntetésben részesült) Harangozó Imre néprajzkutató elmondta, hogy ez a ház volt egykor a molnár lakása, valamint a malom kiszolgáló épülete. Beszélt arról is, hogy a malom egy kör alakú építmény volt, ahhoz csatlakozott közvetlenül az épület.   

–  Miért fontos, hogy megmaradjon az épület? A nagyváradi püspök fogalmazta meg, hogy az a nemzet, amely az emlékeit veszni hagyja, az nemcsak saját síremlékét építi, hanem az vesztesége az egész emberiségnek is – mondta Harangozó Imre, hozzátéve: jó látni a hagyományőrzést, amelyben a fiatalok is egyre inkább részt vállalnak. 

Életnek hívták nem is oly régen a magyar emberek a búzát, és belőle készítették el augusztus 20-ára a szentségként tisztelt, új kenyeret. A Molnárház pedig az élet háza – erről már Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója beszélt. 

 

 

Szarvas Péter polgármester felidézte azt, amikor néhány éve Mácsai Sándorék felkeresték azzal, hogy a Harruckern utcában áll Csaba legrégebbi háza, jó volna, ha nem lenne az enyészetené, jó volna felújítani. Örömének adott hangot, amiért ez végül megtörténhetett. Mint mondta, akkor még magántulajdonban volt a telek, amely aztán az önkormányzaté lett, két nagyobb ütemben pedig forrást is biztosított a város az épület felújítására. A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik ezt lehetővé tették.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a Molnárház felújítása és a turisztikai attrakciónak is számító Harruckern túra ötletgazdája, motorja Mácsai Sándor. Reményét fejezte ki, hogy az épület még sokáig szolgálja majd a városban élőket és az idelátogatókat.

Mácsai Sándortól a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnökétől megtudtuk, hogy az épület felújításának második ütemében a megújult épületen belül is több fontos korszerűsítés is történt.

– Ebbe beletartozott a két helyiség, a tisztaszoba és az úgynevezett géptér burkolatcseréje, a  nádtető kapott egy újabb megerősítő felújítást, valamint lángmentesítést, a szabadkéménybe pedig szikrafogó került, így most már használható lesz a kemence is – részletezte Mácsai Sándor.

Az ünnepélyes átadó után a háznál nemzeti színű szalaggal kötöttek át egy nagy kenyeret, amellyel aztán lovas kocsin indultak a vendégek a Szent István téri ünnepségre.

Szabó Judit, Mikóczy Erika

Galéria

 

További programok »

Kultúra

FEL