Augusztus 20. - Koncertek és néptáncos hétvége Békés megyében

2022. augusztus 9. 14:49 | behir.hu

Kenyérszenteléssel, gyerekeknek szóló játszóházakkal, koncertekkel, és van, ahol tűzijátékkal is ünneplik augusztus 20-át a Békés megyei városokban. Gyulán háromnapos programsorozatot szerveznek a néptánc jegyében - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Békéscsabán a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar térzene koncertjével indulnak az ünnepi programok, a katonai tiszteletadást és zászlófelvonást ökumenikus kenyérszentelés és áldás követi. A délelőttöt a Balassi Táncegyüttes műsora zárja.

Délután két bűvészbemutató is szórakoztatja a közönséget, és fellép Gulyás Attila és zenekara.

ste két ingyenes nagykoncert várja a Szent István térre kilátogatókat: az Ivan and the Parazol és a Beatrice lép fel. Népi játszóház és -vásár, kézműves foglalkozások és ugrálóvárak egész nap várják a főtérre kilátogatókat. Békéscsabán – mint arról korábban már a behiren is beszámoltunk – idén a tűzijáték elmarad.

Gyulán a néptánc jegyében szervezik meg az ünnepi hétvége programjait. Már pénteken elkezdődik a Viharsarki tánckavalkád, bemutatkoznak a regionális néptáncegyüttesek a vár előtti téren. A belvárosban megemlékeznek Halmos Béla népzenekutatóról gyulai házánál.

Szombaton a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és a Bab óriásbábos Társulat lép fel, Csonka Ferenc és zenekara ad matinét, majd a Por zenekar koncertezik. Takács Árpád megyei főispán mond beszédet, utána a Kiss Kata Zenekar és a Matyó Táncegyüttes lépnek fel. A programot a fürdővárosban tűzijáték zárja.

Vasárnap kora este ismét Viharsarki Tánckavalkád lesz a Suttyomba zenekar kísérete mellett, este pedig a Duna Művészegyüttes és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója tekinthető meg ingyenesen: a Makovecz Imre emlékére készített Héttorony című előadást a Tószínpadon mutatják be.

Szarvason több helyszínen zajlanak az ünnepi programok egész nap. A Szárazmalomban bemutató őrlés, a Tessedik Sámuel Múzeumban Melis György-emlékverseny lesz, mindkettő belépődíjas. A városi strandon megrendezik a 3. Trianoni Emléktusát és a 33. Szent István napi távúszást; este a Holt-Körös mellett lampionos-fáklyás felvonulás lesz.

A főtéren az ünnepi kenyéráldást tűzijáték, majd Ganxsta Zolee és a Kartel koncertje követi.

Orosházán a gyopárosfürdői Parkfürdőben este Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra lép fel, majd ott is tűzijáték zárja az ünnepi programot.

Augusztus 20-a Magyarország hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. István király emlékére. A nap egyben a magyar katolikus egyház egyik - Magyarország fővédőszentjének tiszteletére tartott - főünnepe. 1991-ben az Országgyűlés a nemzeti ünnepek közül kiemelve állami ünneppé nyilvánította.

Forrás: MTI

További programok »

FEL