Kenyérszenteléssel és tánccal kezdődtek a Szent István napi események Csabán

2021. augusztus 20. 14:02 | Erdei-Kovács Zsolt

Tiszteletteljes külsőségek mellett kezdődtek el Békéscsabán az ünnephez köthető események. Szarvas Péter polgármester kérdésünkre elmondta, 1021 évvel az államalapítás után a magyar nemzet erős és összetartó itt a Kárpát-medencében. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy emlékeznünk kell az eltelt több mint ezer esztendő hőseire, akik megtartották ezt a földet a magyarság otthonának.

A Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar harsányan pergő dallamai nyitották meg a programsort, majd ezt követően az ünnepélyes zászlófelvonás következett. Számos lehetőség adódott arra, hogy az államalapítás és az új kenyér ünnepét megfelelő módon, felhőtlen jó hangulatban éljék meg a főtérre látogató békéscsabaiak és a városba érkező vendégek.

 

"Nagyon fontosnak tartom, hogy részt vegyünk ezen az ünnepségen, mert ez egy közösségi program elsősorban. Azt gondolom, hogy összehozza az embereket, főleg ezután az időszak után, amit most átéltünk. Gyerekeknek nagyon jó programokkal készültek, úgyhogy ezért is jöttünk el” – fogalmazott Baranyi-Rákóczi Júlia.

Volt, aki kifejezetten a kenyérszentelés miatt jött, azért, hogy részt vehessen ezen a programon.

„Mi a kenyérszentelés miatt jöttünk, mert minden évben megszenteltetjük a kenyeret, én sütöm meg otthon a saját két kezemmel. Minden évben megszenteltetjük és aztán azt elosztom a gyermekeknek, a családnak” – jegyezte meg Katonáné Tóth Mónika.

Az egyik fiatalembert pedig a katonás, harsányan pergő ritmusok bírták rá a részvételre.

„Fellép itt pár ismerősöm, illetve ez egy igencsak fontos esemény a magyar történelem szempontjából, ezért is tartottam lényegesnek, hogy megünnepeljük így együtt.” – mondta Nyáry László.

 

Az ünnepélyes kenyérszentelés alkalmával a történelmi egyházak képviselői szentelték meg az új kenyeret, majd Herczeg Tamás országgyűlési képviselő mondta el augusztus 20-a jelentőségére vonatkozó gondolatait. Mint fogalmazott: emlékeznünk kell az eltelt több mint ezer esztendő hőseire, akik megtartották ezt a földet a magyarság otthonának.

„Ezeréves államiságunk szellemisége, hitvallása mindenkor a megmaradás legerősebb kapaszkodóját jelentette. Erre a kapaszkodóra, szilárd alapra mindig szükségünk volt, de napjainkban talán fontosabb, mint valaha. A nemzeti ünnep, amely ráirányítja a figyelmet magyarságunkra, az ehhez kapcsolódó értékek lényegére, a hazaszeretet, az otthon, valamint a mi otthonunk, Békéscsaba szeretetének fontosságára, jövőt meghatározó jelentőséggel bír” – emelte ki Herczeg Tamás.

 

Ezt követően szentmisét tartottak a belvárosi katolikus templomban, végül pedig a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes következett.

Szarvas Péter polgármester kérdésünkre elmondta: 1021 évvel az államalapítás után a magyar nemzet erős és összetartó itt a Kárpát-medencében. A békéscsabai városvezető hangsúlyozta: „ha végigtekintünk a magyarság történelmén, láthatjuk, hogy akkor tud erős lenni a magyar nemzet, ha összetartóak, a válságban is segítőkészek, áldozatot vállalnak. Ma, 2021-ben a magyar nemzet erős, összetartó! Nagyon sok olyan példát tudnék mondani, ami ezt bizonyítja. A mostani nehéz időszakban is csak akkor tudunk erős államként működni, Európában fontos szerepet játszani, ha megmaradunk dolgos, szorgalmas embereknek az országban, és itt, Békéscsabán is" emelte ki Szarvas Péter. 

A további békéscsabai program részeként Szarvas Péter polgármester 21 órai kezdettel tartja meg ünnepi beszédét, ezt követően jön a tűzijáték, amit idén is élőben közvetít a 7.Tv. Majd a Zenevonat Szuperprodukció érkezik a Szent István téren felállított színpadra, melynek keretében, mások mellett az LGT sztárjai lépnek fel, adnak koncertet.

 

Galéria

További programok »

FEL